Om de crisis te bezweren moet Charleroi het voorbeeld van Standard volgen

Jupiler Pro League | Sporting Charleroi zit al enkele weken in een negatieve spiraal. De verplaatsing naar Standard deze zondag lijkt op papier een loodzware opdracht voor de Zebra’s. Tenzij de Waalse derby zorgt voor een mentale déclic bij de troepen van Karim Belhocine.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met een zevende plaats in het klassement, op slechts twee punten van de verrassende vierde OHL, heeft Charleroi nog uitzicht op play-off 1. Bovendien zijn er nog 12 wedstrijden te spelen, ofwel een derde van de competitie, waardoor de kaarten in de komende weken nog helemaal herschud kunnen worden.
 
Nochtans noemt het gros van de analitici Charleroi nooit als mogelijke kandidaat voor de top 4. De twee eerste plaatsen lijken voorbehouden voor Club Brugge en Racing Genk, en de derde plaats gaat wellicht naar Antwerp. Blijft over: de vierde plaats, die felbevochten zal worden. Dat lijkt het slagveld te worden van een vijftal ploegen, waaronder dus ook de Carolo’s. Al lijken die momenteel mentaal niet klaar om tot het einde te strijden.
 
De top 4 in gevaar
 
Momenteel bedraagt de kloof tussen de vierde plaats van OHL (35 punten) en de achtste plaats, bekleed door revelatie Oostende, slechts 3 punten. Tussen de twee bevinden zich Anderlecht (35), Standard (34), en Charleroi (33). De kloof lijkt miniem, maar het vormpeil van deze teams is wel verschillend. Oostende en OHL hebben steeds meer moeite om de zeges over de streep te trekken, terwijl Anderlecht en Standard hun winning mood teruggevonden hebben. Charleroi maakt dan weer een existentiële crisis door die weleens zwaar kan doorwegen op de eindbalans.
 
In Mambourg moeten ze de waarheid onder ogen zien: Charleroi heeft in zijn eerste zes matchen meer punten gepakt (18/18) dan in de zestien daaropvolgende wedstrijden (15/48). Ja, de Zebra’s wisten dat ze vroeg of laat een terugval zouden kennen, maar niemand in het Pays Noir had zo’n dip verwacht.
 
De grinta terugvinden
 
Die terugval heeft meerdere verklaringen. Een vroege uitschakeling in de Europa League, een kern die in lengte van maanden quasi onveranderd is en geen concurrentie kent, de aaneenschakeling van wedstrijden, of nog: de vele geblesseerden. Maar wat de reden ook moge zijn: de supporters storen zich het meest aan de passieve houding van hun team, dat enkele jaren geleden nota bene nog voor het behoud moest strijden.
 
Dinsdag jongstleden was Charleroi nergens tegen Anderlecht. De Zebra’s waren niet op de afspraak en waren fysiek de mindere van de Brusselaars. “Het is moeilijk om ons gebrek aan efficiëntie te verklaren”, aldus Karim Belhocine na afloop van de match. “We zullen de komende matchen met meer overgave moeten aanvatten. Onze mentaliteit is normaal gezien onze troef, en vanavond was Anderlecht daarin de betere. Dat tekent zich af op het scorebord.”
 
Zondag staat er veel op het spel tegen Standard: prestige en eer, in een Waalse derby die bij een zege een boost kan betekenen voor de Carolo’s. Standard staat scherp sinds de aanstelling van Mbaye Leye als T1, kan Charleroi de Luikse furie stoppen? Wat zeker is, is dat de wedstrijd niet op talent, maar op mentaliteit gewonnen zal worden. Een zege zou een keerpunt kunnen betekenen in aanloop naar het seizoenseinde van de twee Waalse clubs.
 
Volg de Waalse derby tussen Standard en Charleroi op zondag 24 januari vanaf 18u15 op Eleven Pro League 1, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx. Andermaal... In sport is alles mogelijk!
 
Proximus Pickx biedt in de app en op het web met de 'Interactieve videoplayer' een gloednieuwe ervaring aan. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve videoplayer je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top