Real Madrid blijft wispelturig spelen: is het tijdperk Zidane stilaan ten einde?

La Liga | 2021 is niet op de gewenste manier gestart voor Real Madrid. Met vroegtijdige uitschakelingen in de Supercup en de Copa de Rey staat coach Zinédine Zidane in het oog van de storm.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De winterbreak heeft Real Madrid duidelijk geen deugd gedaan. Het kalenderjaar 2021 begon met de Spaanse Supercup waarbij Real Madrid het opnam tegen Bilbao in de halve finale, terwijl Barcelona het Sociedad van Adnan Januzaj in de ogen keek. Terwijl velen zich opmaakten voor een Clasico als finale, was het Real Madrid dat meteen zijn halve finale verloor. Sterker nog, Bilbao haalde het ook in de finale van Barcelona. Alsof dat nog niet erg genoeg was voor de Koninklijke, werd het team van Thibaut Courtois en Eden Hazard ook nog eens uit de Copa del Rey geknikkerd. Derdeklasser Alcoyano duwde Real Madrid nog wat harder van de trap.

Ook de Spaanse sportpers raakt steeds minder tuk op Zidane. De kop van Marca na het verlies tegen Alcoyano was dan ook duidelijk. “Het einde van een cyclus”, was de klare taal aan het adres van de Franse coach.

Chaotisch personeelsbeleid

Dat er dit seizoen maar moeilijk een lijn kan getrokken worden in de prestaties van Real Madrid, heeft het begin van 2021 nog eens extra duidelijk gemaakt. In de competitie mag Real Madrid dan wel voorlopig nog de enige concurrent zijn voor stadsgenoot Atlético voor de titel, ook in de Champions League verliep de groepsfase niet van een leien dakje. Pas na een zege tegen Mönchengladbach in het allerlaatste groepsduel wist Real zich te verzekeren van de tweede ronde.

Dat het team niet draait en serieuze tekortkomingen heeft, werd al enkele keren blootgelegd. Maar ook het transfer- of personeelsbeleid van de club wordt nu op de korrel genomen. Zo had Zidane het niet met Luka Jovic, de Servische spits die voor meer dan 60 miljoen euro werd weggeplukt bij Eintracht Frankfurt. Jovic zou echter nooit een eerlijke kans krijgen van Zidane. Frankfurt besliste dan maar Jovic een reddingsboei te gooien door hem voor de rest van het seizoen te huren. De spits had meteen impact met twee goals bij zijn terugkeer.

Ook over het geval Martin Ødegaard valt er wel wat te vertellen. De Noor deed het vorig seizoen meer dan prima bij Real Sociedad. Normaal moest hij dit jaar ook nog in het Baskenland wat verder rijpen, maar Real haalde hem vroegtijd terug naar de hoofdstad. Wie dacht dat de seizoensrevelatie van vorig jaar de draaischijf zou worden bij Real, kwam bedrogen uit met slechts twee basisplaatsen. Ook de non-prestaties van Isco, de teloorgang van Marcelo en Eden Hazard die maar in de ziekenboeg blijft vertoeven, roept een pak vragen op.

Grondige make-over na dit seizoen?

De openlijke vraagtekens rond de positie van Zidane worden op deze manier alsmaar groter. Volgens Marca is er nog een waterkans dat Zidane het seizoen zal uitdoen, maar dat er nadien een frisse wind moet gaan waaien bij Real Madrid. “Zidane zelf zal niet aftreden. Niemand bij het bestuur wil hem voorlopig ontslaan. Maar wat aan het einde van dit seizoen? Een nieuwe identiteit voor dit Real lijkt broodnodig”, aldus de sportkrant.

Wees ook niet te zeer verrast als de komende jaren de kern een grondige facelift zal krijgen. Voorlopig komen Sergio Ramos, Luka Modric en Lucas Vazquez na dit seizoen transfervrij, een jaar later zijn Karim Benzema, Raphaël Varane, Isco en Marcelo aan de beurt. Komt er enigszins een soort revolutie? En wat met de positie van Eden Hazard binnen het team? De eerste antwoorden zullen de komende maanden al geponeerd worden.

Blijf alles omtrent La Liga volgen via de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx. Andermaal... In sport is alles mogelijk!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top