Vier jaar na zijn debuut moet Francis Amuzu tegen Waasland-Beveren bewijzen dat hij gerijpt heeft

Jupiler Pro League | Dinsdag speelde hij nog zijn beste match van het seizoen tegen Charleroi, en dus weet Francis Amuzu wat te doen tegen Waasland-Beveren deze vrijdag: bevestigen. De partij zou een keerpunt kunnen betekenen in het seizoen van de belofte-international bij Anderlecht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hij wachtte er sinds 29 februari 2020 op. Die avond trof hij nog raak tegen Waasland-Beveren, maar Amuzu had nooit gedacht dat hij nadien 11 maanden droog zou staan. Dinsdagavond kon de linkervleugelspeler, die op rechts geposteerd werd, de vloek doorbreken en vond hij de weg naar de netten. Zo verzekerde hij de winst van Anderlecht tegen de Carolo’s.
 
Ondanks dat hij het vertrouwen van Vincent Kompany geniet, was de belofte-international lang een onzekere schakel bij paars-wit. Maar Amuzu weet als geen ander dat zijn goede match van dinsdag opgevolgd moet worden door een nieuwe puike prestatie, deze vrijdag tegen… Waasland-Beveren.
 
Droomdebuut
 
Iets langer dan drie jaar geleden ontdekte de Jupiler Pro League het paars-witte fenomeen. Op 22 december 2017 zette de toen 18-jarige Francis Amuzu zijn eerste stappen in het paars-witte shirt, toen tegen AS Eupen in het illustere Constant Vanden Stock-stadion. Het Brusselse publiek ontdekte een speler die gezegend was met een buitengewone versnelling. Zijn debuut was als een sprookje: het jonge jeugdproduct uit Neerpede toonde zich meteen beslissend door het enige doelpunt van de partij te scoren.
 
Iedereen sprak met enig voorbehoud vol lof over de jongen. Nadat hij gedurende enkele matchen zijn talent had geëtaleerd, stokte de machine en pendelde hij nadien tussen de bank en de tribune. Uiteraard heeft de knaap tijd nodig om zich te ontwikkelen.

In de schaduw van Jérémy Doku
 
Het seizoen 2018-2019 was geen groot succes voor de Mechelaar. Hij kwam vaak aan spelen toe, maar scoorde slechts één goal en leverde drie assists af in 35 matchen. Te weinig voor een aanvallende speler. Nadien krikte hij zijn statistieken op naar drie goals en drie beslissende passes in 20 wedstrijden, maar kreunde hij onder de concurrentie van een andere wonderboy uit de jeugdopleiding. Nog jonger dan hem, en een rastalent dat razendsnel zijn stempel drukt op het basiselftal: Jérémy Doku.
 
Franky Vercauteren liet zijn poulain niet vallen en beschermde hem tegen kritiek door met zijn jonge leeftijd te schermen. Amuzu slaagde erin om zijn plaats op te eisen en realiseerde een knallend seizoenseinde, waarin hij 3 keer scoorde en twee assists uitdeelde in 8 matchen. Als teken van vertrouwen verlengde Anderlecht zijn contract tot juni 2024. Hij werd de facto de opvolger van Doku, die naar Rennes vertrokken was.
 
Nu beseft de 21-jarige speler dat hij aan een mogelijk keerpunt beland is. Zijn prestatie tegen Charleroi bewijzen zijn enorm potentieel. Maar hij voelt de hete adem van andere Brusselse groeibriljanten in zijn nek, die aankloppen bij het eerste elftal. Francis Amuzu moet nu meer dan ooit bewijzen dat hij zijn plaats in de basiskern verdient, door beslissend te zijn. Hij kan zich niet meer verschuilen achter zijn jonge leeftijd.
 
Volg de match tussen Anderlecht en Waasland-Beveren vrijdag om 20u45 op Eleven Pro League, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.
 
Proximus Pickx biedt in de app en op het web met de 'Interactieve videoplayer' een gloednieuwe ervaring aan. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve videoplayer je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top