Statistieken JPL - #30: plaatsen in top 4 worden duur

Sport |
23 doelpunten, geen enkel gelijkspel, zes clean sheets, drie rode kaarten: dat zijn de opvallendste statistieken van de 20e speeldag van de Jupiler Pro League.
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Zes ploegen wisten buitenshuis drie punten te bemachtigen, drie ploegen hielden de punten in eigen huis. De 20e speeldag leerde ons niet alleen dat een plaats bemachtigen in de top 4 een hele klus wordt, maar ook dat er eigenlijk nog maar drie plaatsen overblijven: Club Brugge telt nu al 13 punten voorsprong op de nummer 5 in het klassement: blauw-zwart is dus vrijwel zeker van PO1. 
 
Simon Mignolet, Mister Clean Sheet
 
Club Brugge pakte een ruime zege bij Beerschot (0-3), mede dankzij zijn doelman Simon Mignolet die op belangrijke momenten uitpakte met enkele cruciale reddingen. In 20 wedstrijden in de JPL pakte hij al zijn 10e clean sheet. Met slechts 13 tegendoelpunten in 21 wedstrijden beschikt Club over veruit de beste verdediging van het land. Ter vergelijking: de op één na beste verdediging, die van AA Gent, slikte meer dan het dubbele aantal tegengoals van Club: 27 stuks. Club beschikt ook over de beste aanval (43 doelpunten door 13 verschillende spelers) en dus is het niet verwonderlijk dat het helemaal bovenaan staat in  het klassement van de JPL.
 
Pinanti is pinanti
 
Tijdens de 20e speeldag werd de bal drie keer door de ref op de stip gelegd: twee strafschoppen resulteerden in een doelpunt. Dit seizoen heeft Bram Van Driessche de meeste strafschoppen gefloten in de JPL (7 strafschoppen in 12 matchen). Nicolas Laforge (6 strafschoppen in 14 matchen) en Erik Lambrechts (6 strafschoppen in 13 matchen) volgen hem van nabij in dit klassement. Racing Genk kreeg dit seizoen al de meeste penalty's toegekend (9), voor AA Gent (7). Tegen Antwerp kregen de Buffalo's die 7e penalty van het seizoen, maar die werd door Sven Kums gemist. AA Gent kon al 3 van die 7 strafschoppen niet omzetten.
 
Twee is beter dan één
 
Smail Prevljak (AS Eupen), Fashion Sakala (KV Oostende), Gianni Bruno en Nikolaos Kainourgios (Zulte-Waregem) en Yuma Suzuki (STVV) scoorden elk twee keer op deze speeldag. Suzuki (10 goals) en Bruno (10 goals) komen zo in de top 6 van de topschutters in de JPL. Paul Onuachu (Racing Genk) blijft topschutter met 19 goals. Thomas Henry (OHL) is zijn dichtste achtervolger met 15 doelpunten.
 
Essevee staat op
 
Standard kon een reeks van vier nederlagen op rij stopzetten met twee zeges op rij… tegen de laatsten in de stand (Waasland-Beveren en Cercle), maar de heropstanding van Zulte-Waregem is nog spectaculairder. De ploeg van Francky Dury stond een maand geleden op de 14e plaats met 15 punten uit 15 wedstrijden: Essevee was volop gewikkeld in de strijd om het behoud. In 6 wedstrijden kon de ploeg uit het Regenboogstadion haar puntenaantal echter verdubbelen met een indrukwekkende 15 op 18. Over de laatste 6 wedstrijden gezien doet alleen Club Brugge even goed. Zulte-Waregem staat momenteel op slechts 3 punten van de top 4.
 
Clubs in vorm
 
Als we het klassement opstellen met alleen de zes laatste wedstrijden, wordt duidelijk welke ploegen in goede vorm verkeren: Club Brugge en Zulte-Waregem dus. Ook enkele andere clubs blaken van gezondheid, zoals KV Oostende (13 op 18), STVV en KV Mechelen (12 op 18).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top