Leye boekt eerste succes als trainer van Standard

Sport | Missie volbracht voor Mbaye Leye, die een succesvol debuut maakte als hoofdtrainer van Standard. Maandagavond wisten de Luikenaars immers met 3-1 te winnen van Waasland-Beveren. Mbaye Leye maakte meteen al een paar opvallende keuzes.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Mbaye Leye miste zijn start aan de zijlijn van Standard niet. Gisterenavond mochten de Rouches nog eens proeven van een zege in de Jupiler League, wat na vier nederlagen op rij al van 1 november was geleden. Meer zelfs, het was al van augustus geleden (Beerschot, 0-3) dat de ploeg nog eens met meer dan één doelpunt verschil wist te winnen.

Standard wist de zege thuis te houden via twee doelpunten van Selim Amallah, hij scoorde onder meer met een heerlijke vrije trap, en een kopbaldoelpunt van Bope Bokadi. Dries Wuytens scoorde nog tegen. Standard stijgt door de overwinning naar de tiende plaats en staat op slechts vier punten van de vierde plaats.

Boodschap begrepen

Naast de drie punten was het ook belangrijk dat Standard met de goede mentaliteit op het veld stond. Er was veel drang naar voren, veel inzet… De spelers hebben aangegeven dat ze meegaan in het verhaal van hun nieuwe trainer, hoewel zeker niet alles perfect was.

Leye ging niet met de grove borstel doorheen de ploeg, maar voerde wel enkele belangrijke wijzigingen door. Hij koos voor een 4-2-3-1 en gaf Mehdi Carcela de aanvoerdersband. De Marokkaan, die dit seizoen weinig aan de bak kwam, toonde zich zeer betrokken en was ook defensief bij de les. Het zal wellicht nog een aantal wedstrijden duren vooraleer hij weer zijn beste niveau zal halen.

Siquet charmeert

Leye koos op de rechtsachter voor de jonge Hugo Siquet (18), die de voorkeur kreeg op Laurent Jans. Hij voldeed helemaal aan de verwachtingen. Hij was defensief sterk en bracht ook aanvallend heel wat bij. Siquet beschikt over een goede voorzet en was onder meer goed voor een assist aan Amallah.

Ondanks het feit dat Standard een goede indruk achterliet, zag Leye ook nog heel wat werkpunten. "We klimmen in het klassement. Maar we zijn nog ver verwijderd van waar Standard zou moeten staan, en niet alleen in het algemeen klassement." Deze prestatie vraagt om bevestiging tegen Cercle Brugge, dat al zeven keer op rij verloor.

In januari krijgen de Rouches nog een zwaar programma voorgeschoteld, want ze moeten nog drie keer op verplaatsing spelen. Zo moet Standard op bezoek gaan bij Club Brugge en Sporting Charleroi, en pas na deze wedstrijden kan er een eerste balans worden gemaakt van het Leye-tijdperk.

Blijf de Jupiler Pro League op de voet volgen via de kanalen van Eleven Pro League, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Proximus Pickx biedt in de app en op het web met de 'Interactieve videoplayer' een gloednieuwe ervaring aan. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve videoplayer je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top