Wordt Koen Casteels onderschat in België?

Sport |
Deze zaterdag ontvangt Wolfsburg Leipzig voor een duel aan de top van de Bundesliga. Waar de Wolven bij ons bekendheid genieten als het Europese lanceerplatform van Kevin De Bruyne, is een andere Belg er in alle luwte uitgegroeid tot een vaste waarde onder de lat: Koen Casteels.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Geen sant in eigen land. Zo zouden we de carrière van Koen Casteels kunnen omschrijven. De Belg, die deze herfst zijn eerste cap bij de Rode Duivels vierde, speelt al ettelijke jaren in de Bundesliga en rijgt de solide prestaties aaneen. Toch valt zijn naam bij ons zelden als we het over de beste Belgische doelmannen van het moment hebben. Ten onrechte.
 
Het is trouwens geen toeval dat de Wolfsburg-speler de derde doelman uitmaakt in de nationale selectie. Casteels heeft zijn selectie niet enkel te danken aan het feit dat hij in de Bundesliga speelt. Zijn kwaliteiten zijn gemeenzaam bekend, maar misschien worden ze bij ons onderbelicht.
 
Titularis in de Bundesliga
 
Thibaut Courtois deed monden openvallen tijdens het seizoen 2010-2011 en overschaduwde daarmee een ander rastalent uit de Genkse kweekvijver: Koen Casteels. Zonder één minuut gespeeld te hebben met het A-team verliet Casteels – net als Courtois – de Limburgse bodem diezelfde zomer. De grote Thibaut jaagt de hem voorgespiegelde glanscarrière na in Engeland (Chelsea), terwijl Casteels bij Hoffenheim tekent.
 
Tijdens zijn eerste seizoen in Duitsland verdedigt hij zijn netten met het reserventeam in de Regionaliga Sud. Maar met ingang van seizoen 2012-2013 begint hij door te breken in het eerste elftal. In de barragematchen op het einde van het seizoen zou hij een belangrijk aandeel hebben in de strijd om het behoud van zijn club in de Bundesliga.
 
Tot het noodlot toesloeg in de lente van 2014: Casteels breekt zijn scheenbeen en mist zo de Wereldbeker met de Rode Duivels. Bij zijn terugkeer in de winter van 2014 wordt hij uitgeleend aan Werder Bremen. Na zes maanden wordt hij ingelijfd bij Wolfsburg, waar hij sindsdien de onbetwiste nummer één is onder de lat. Sinds zijn komst in de Bundesliga zo’n tien jaar geleden, speelde Casteels 178 wedstrijden. Geen kattenpis.
 
In de schaduw van Courtois en Mignolet
 
Hoe is het te verklaren dat de doelman zo weinig in de aandacht komt bij ons? Ten eerste is de Bundesliga niet meteen de lievelingscompetitie van de doorsnee Belg. Engeland en Spanje worden met meer interesse gevolgd dan Duitsland. Nadelig voor Casteels is ook dat hij niet bij een Europese topclub speelt. Zeker, Wolfsburg is een degelijk Europees elftal, maar niet van hetzelfde kaliber als Dortmund of Bayern.
 
Bovendien moet Casteels opboksen tegen Courtois en Mignolet, de nationale nummers één en twee. De media en supporters schenken begrijpelijkerwijs minder aandacht aan de derde doelman, waarvan geweten is dat zijn speelkansen miniem zijn. Casteels is het levende bewijs: hij moest wachten tot 8 september 2020 en zijn 37ste selectie om zijn eerste cap te veroveren.

Zo ziet het programma van de 16e speeldag in de Bundesliga eruit:
 
Vrijdag 15 januari
Union Berlin – Bayer Leverkusen (20u30)
 
Zaterdag 16 januari
Werder Bremen – Augsburg (15u30)
Dortmund – Mainz 05 (15u30)
FC Köln – Hertha Berlin (15u30)
Wolfsburg – RB Leipzig (15u30)
Hoffenheim – Arminia Bielefeld (15u30)
uttgart – Mönchengladbach (18u30)
 
Zondag 17 januari
Bayern München – SC Freiburg (15u30)
Eintracht Frankfurt – Schalke 04 (17u op Eleven Sports 2)
 
Volg de Bundesliga het hele seizoen op de Eleven Sports-kanalen, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top