Top vijf Gouden Schoen: van De Ketelaere tot Refaelov

Sport | Op woensdag 13 januari weten we wie de Gouden Schoen zal winnen. Club Brugge is ook dit jaar de grote winnaar. Philippe Clement werd 'Trainer van het Jaar', Simon Mignolet 'Doelman van het Jaar' en Charles De Ketelaere 'Belofte van het Jaar'. Organisator Het Laatste Nieuws maakte ook bekend dat Hans Vanaken (8ste), Clinton Mata (7de) en Theo Bongonda (6de) de Gouden Schoen al niet winnen. Er blijven dus nog vijf kandidaten over.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lior Refaelov

De Israëliër laat zien dat er op kwaliteit geen leeftijd staat. Op zijn 34ste neemt hij Royal Antwerp FC bij de hand en hij was dit seizoen al goed voor 9 doelpunten en 4 assists in 26 wedstrijden. Refaelov is een man van de grote momenten. Hij bezorgde de Great Old de bekerwinst tegen Club Brugge door de enige treffer te scoren. Refaelov scoorde ook punten in de Europa League, onder meer met de winnende treffer tegen Tottenham, en in de competitie is hij de draaischijf van de ploeg. Genoeg voor de hoofdprijs?

Simon Mignolet

Hij speelt nog maar anderhalf jaar in België, maar werd wel al twee keer tot 'Doelman van het Jaar' uitgeroepen. De Rode Duivel is dan ook veruit de beste doelman op de Belgische velden en hij was in 2020 weer uitstekend. Een doelman staat zelden in de schijnwerpers, maar 'Big Si' staat er altijd. Hij maakt zelden een fout en leverde Club Brugge in moeilijke matchen al vaak punten op. Zijn ploeg kan altijd op hem rekenen, maar is dat genoeg voor een trofee? Michel Preud’homme was in 1989 de laatste doelman die de Gouden Schoen wist te winnen.

Raphael Holzhauser

De Oostenrijker is aan een waanzinnig seizoen bezig met 11 doelpunten en 9 assists in 19 wedstrijden. De laatste weken gaat het wat minder vlot, maar de stembriefjes waren toen al ingevuld. De technisch vaardige middenvelder met de heerlijke linkervoet presteerde ook in topmatchen: tegen Club Brugge, KRC Genk en RSC Anderlecht was hij bepalend met doelpunten en assists. Beerschot brak zijn contract ondertussen al open en wie weet komt er nog de kers op de taart met de Gouden Schoen?

Paul Onuachu

De Nigeriaanse aanvaller werd anderhalf jaar geleden door KRC Genk voor 6 miljoen euro weggehaald bij FC Midtjylland. Zijn eerste seizoen was niet uitzonderlijk, maar dit seizoen is hij niet te stoppen. Onuachu scoorde al 19 keer in 19 wedstrijden en doet nu al beter dan Jonathan David en Dieumerci Mbokani, die vorig seizoen aftikten op 18 doelpunten. De boomlange spits (2,01m) hoopt het record van Wesley Sonck bij KRC Genk, 30 doelpunten, te verbreken. Een spits die zo vaak scoort, is altijd een kandidaat voor de Gouden Schoen. In 2001 won Genk voor het laatst de trofee via… Wesley Sonck.

Charles De Ketelaere

De jongeling van Club Brugge won al de trofee van 'Belofte van het Jaar' en hij lijkt het minste kans te maken op de Gouden Schoen. De Ketelaere liet zich opmerken in de Champions League door vooral zeer bepalend te zijn tegen Zenit Sint-Petersburg en hij schoot Club bijna naar de tweede ronde, maar tegen Lazio trof hij in de slotfase de lat. De Ketelaere werd dit seizoen een vaste waarde en maakt een zeer goede ontwikkeling door. Roberto Martinez riep hem zelfs op voor de Rode Duivels. De linkspoot heeft wel één groot nadeel tegenover Holzhauser, Onuachu en Refaelov: zijn statistieken. Hij was dit seizoen goed voor 3 goals en 3 assists in 25 wedstrijden.

Stem woensdagavond om 20u45 af op VTM voor de uitreiking van de Gouden Schoen van 2020.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top