Voorkomen Baskische clubs Sociedad en Bilbao een Clasico in finale Spaanse Supercup?

Sport | Het Spaanse voetbal staat deze week volledig in het teken van de Supercup. Sinds vorig seizoen wordt deze in een toernooivorm gehouden. Zo strijden Real Sociedad en Barcelona vanavond om 20u tegen elkaar in de eerste halve finale.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Spaanse Supercup is sinds vorig seizoen niet meer een duel tussen de Spaanse landskampioen en bekerwinnaar, maar gaat tussen de nummers één en twee van de competitie en de twee bekerfinalisten. De finalisten van de Copa del Rey vorig seizoen waren de Baskische clubs Real Sociedad en Athletic de Bilbao. Real Madrid veroverde de landstitel, Barcelona eindigde als tweede in La Liga. De Supercup werd vanwege de coronacrisis nog altijd niet gespeeld, maar deze week zal het er toch van komen.

De strijd om de Supercup vond vorig seizoen om commerciële redenen plaats in Saudi-Arabië. Real Madrid won daar in de finale via strafschoppen van stadsgenoot Atlético. Vanwege de coronabeperkingen blijft het toernooi dit jaar in Spanje. Barcelona en Sociedad kijken elkaar vandaag in de ogen in Cordoba, Malaga krijgt Real Madrid en Bilbao over de vloer. De finale gaat op 17 januari door in Sevilla.

Clasico in de maak?

Sociedad, de ploeg van Adnan Januzaj, stond tot begin december nog helemaal bovenaan in La Liga. Wanneer de Baskische ploeg uit San Sebastian draait, wordt er van het team gezegd dat ze het mooiste voetbal van Spanje brengen. Maar hoe hoger de toppen, des te dieper de dalen. Vorig seizoen kende Sociedad na de coronabreak een stevige vormdip. En die lijkt teruggekeerd te zijn. Van de voorbije zes matchen verloren Januzaj en co er vier. Het jaar 2020 werd dan wel met een zege afgesloten tegen Bilbao, in 2021 wordt er nog naarstig gezocht naar een eerste overwinning.

Sinds de jaarwisseling is aanvoerder en boegbeeld Mikel Oyarzabal teruggekeerd. Nagenoeg de hele maand december moest Sociedad het doen zonder zijn sterspeler vanwege een spierblessure. Het gemis was groot met twee gelijke spelen en drie verliesduels, waaronder eentje tegen FC Barcelona.

Met Oyarzabal, maar nog steeds zonder David Silva, mag Sociedad op zoek gaan naar een plaatsje in de finale van de Spaanse Supercup. Al zullen ze er bij Barcelona op gebrand zijn om nog eens een prijs te pakken. Dat de finale mogelijk uitdraait op een Clasico, maakt de inzet des te leuker.

Tegenstander Barcelona is dan weer bezig aan een heel goede periode, met vijf zeges en twee gelijke spelen in de voorbije zeven duels. Sinds 16 december verloor het team van Ronald Koeman niet meer. Dat Lionel Messi weer op volle toeren draait, hoeft dan ook niet te verwonderen. Zowel tegen Bilbao als bij Granada legde de Argentijn er telkens twee in het mandje. Dankzij deze goede reeks steeg Barcelona naar de derde plaats in La Liga en staat Messi zelfs helemaal bovenaan de topschutterslijst met 11 gemaakte goals.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top