Vijf spelers uit de Jupiler Pro League die niet overtuigden in het buitenland

Sport | Jaarlijks vertrekken de beste spelers uit de Jupiler Pro League. Het merendeel doet het bijzonder goed, zoals pakweg Youri Tielemans, Sander Berge, Carlos Bacca en vele anderen. Toch zijn er ook spelers die nadien terugkeren naar België. Hun avontuur in het buitenland was geen succes. Proximus Pickx maakte een lijstje van vijf spelers die niet al te veel succes kenden in het buitenland.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Stefano Denswil

Club Brugge maakte onlangs de terugkeer van de centrale verdediger bekend. Hij maakte verschillende jaren furore in Brugge en de ex-speler van Ajax maakte in de zomer van 2019 de overstap naar Bologna. De Italianen betaalden 6 miljoen euro. Zijn eerste seizoen verliep nog best goed en Denswil startte 25 keer in de basis.

Dit seizoen liep het echter mis, want de Nederlander verdween uit beeld. Hij begon nog maar één keer in de basis en zijn situatie werd uitzichtloos. Club zag zijn kans en huurt hem tot het einde van het seizoen, zonder aankoopoptie.

Theo Bongonda

Hij deed het als jonge flankaanvaller goed bij Zulte Waregem en Celta de Vigo kocht hem in 2015 voor 1,3 miljoen euro. Bongonda deed het aanvankelijk niet slecht en speelde in 2,5 jaar tijd 61 wedstrijden in La Liga, waarvan 40 in de basis. Hij scoorde wel maar 4 doelpunten. In 2017 koos hij verrassend voor een uitleenbeurt aan Trabzonspor in Turkije en dat was een verkeerde keuze. Bongonda speelde er amper en Zulte Waregem nam enkele maanden later zijn huurcontract over.

Essevee kocht hem zes maanden nadien voor 1,6 miljoen euro weg bij Celta en aan de Gaverbeek schitterde hij als vanouds. KRC Genk legde in 2020 7 miljoen euro op tafel en dit seizoen komt hij helemaal tot ontbolstering. Gaat Bongonda in 2021 voor een derde buitenlandse transfer?

Lukasz Teodorczyk

Anderlecht haalde in 2016 Lukasz Teodorczyk naar België en hij deed het zeer goed. RSCA huurde hem eerst en kocht hem nadien weg bij Dinamo Kiev. De Poolse spits scoorde in twee seizoenen 22 en 15 doelpunten. 'Teo' kende wel veel ups en downs. Soms scoorde hij wekelijks bijzonder vlot, soms stond hij maanden droog. Dat zorgde ervoor dat er geen topclub kwam aankloppen, maar wel Udinese.

De Italianen betaalden 3,5 miljoen euro en in de Serie A viel Teodorczyk compleet door de mand. Hij speelde 30 wedstrijden in twee jaar tijd en scoorde amper 1 doelpunt. Sinds oktober speelt hij op uitleenbasis voor Charleroi, maar daar moet hij voorlopig vrede nemen met korte invalbeurten.

Teddy Chevalier

De Franse aanvaller speelde in Eerste Klasse A voor KV Kortrijk en Zulte Waregem. Hij was daar goed op dreef en wist meer dan 70 doelpunten te scoren in de hoogste klasse in België. In het buitenland wilde het echter niet lukken. Chevalier ging zijn kans bij RKC Waalwijk, Rizespor en RC Lens, maar dat werd telkens een teleurstelling.

Het afgelopen anderhalf jaar was hij aan de slag bij Valenciennes en in de Franse tweede klasse ging het niet onaardig. Vorig seizoen scoorde hij er nog twaalf doelpunten. KV Kortrijk haalde hem echter weer terug naar de Jupiler Pro League en daar lijkt hij zich toch het best te voelen.

Mehdi Carcela

De Marokkaanse aanvallende middenvelder is op technisch vlak wellicht de beste speler in de Belgische competitie. Hij is aan zijn derde passage bezig bij Standard en de eerste twee waren succesvol. Carcela was een sensatie op de Belgische velden, maar op dit moment is hij vooral bankzitter bij Standard. Hij ging ook zijn kans in het buitenland wagen en dat was geen onverdeeld succes. Carcela koos voor het geld van FC Anzhi, maar in Rusland kon hij zich nooit volledig tonen. Dat was ook het geval bij Benfica, Granada en Olympiakos.

Carcela kon zijn enorme talent nooit helemaal tot uiting laten komen in het buitenland, wat wel vaak lukte bij Standard. De speler is na het seizoen einde contract en er zijn geruchten dat hij deze maand nog zou vertrekken. Trainer Mbaye Leye sprak echter zijn vertrouwen uit in de speler. Kan hij hem weer op topniveau krijgen?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top