Tony Parker strijkt neer op Netflix: van Brugge naar de NBA-top

Sport | De sportdocumentaire ‘Tony Parker: The Final Shot’ is sinds woensdag te zien op Netflix. In navolging van de populaire Michael Jordan-docu ‘The Last Dance’ op Netflix traceert de documentaire de carrière van de viervoudige NBA-kampioen, van zijn debuut op het parket tot zijn huidige leven als ondernemer. Maar zijn vluchtige uitstap naar de hiphopwereld, die ontbreekt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voortreffelijke point guard

Tony Parker en basket was liefde op het eerste gezicht. Het stond in de sterren geschreven dat hij ooit op het parket zou staan. Zijn vader, een Amerikaanse profbasketter, maakte het mooie weer bij Brugge in 1982, en Tony zou ook op Belgische bodem geboren worden op 17 mei van datzelfde jaar. Zijn moeder is een Nederlands model. Nadien trekt papa naar het Franse Denain, om zijn carrière voort te zetten. Tony begint op tienjarige leeftijd te basketten en klimt razendsnel naar de top. In 1999 maakt hij zijn profdebuut bij Paris Basket Racing. In 2001 besluit hij om zich aan te bieden voor de NBA Draft. Hij wordt als 28ste geselecteerd door de Spurs van San Antonio: het begin van een lang en mooi hoofdstuk.
 
Na 17 jaar in Texas puilt de trofeekast van de point guard uit: vier keer NBA-kampioen aan de zijde van gerenommeerde spelers als Manu Ginobili, Tim Ducan en – recenter – Kawhi Leonard. De architect achter het succes is trainer Gregg Popovich, die een belangrijke rol speelt in de carrière van de Fransman. Een carrière die pas in juni 2019 op z’n einde kwam. Charlotte Hornets, eigendom van ene Michael Jordan, werd het eindstation. Parker bolde er één jaar uit.
 
Wat van Tony Parker een kampioen maakte, is zijn mentale kracht en vastberadenheid. Hij maakte van zijn snelheid gebruik om de defensie van de tegenstander te ontwrichten.
 

Maakt ook naast parket furore

Één aspect blijft onderbelicht in de docu over Parker: zijn privéleven. Het basketicoon was een vaste klant op de cover van menig roddelblad in de jaren 2000. De Franse international trok dan ook de aandacht van de showbizzpers met zijn romance met de bekende actrice Eva Longoria.
 
De tortelduifjes ontmoetten elkaar in 2004, na een match van de Spurs. In 2007 stapten ze in het huwelijksbootje in Frankrijk. Na een huwelijk van 7 jaar volgde de breuk in 2010. Parker zou ontrouw geweest zijn. De basketter zocht nadien het geluk bij journaliste Axelle Francine, met wie hij twee kinderen kreeg. Die relatie strandde na enkele maanden.
 
Parker waagde zich ook aan een uitstapje in de rapwereld, met zijn eigen rapalbum in 2007. Op het album weerklinken onder anderen ook Jamie Foxx, Booba en Soprano. Zijn muziekcarrière bleek minder glorieus dan zijn basketcarrière, en rapper Parker hield het dan ook al snel voor bekeken.
 

Ondernemer

Al heel vroeg dacht Tony Parker aan zijn leven na het basket. Toen hij zijn eerste grote profcontract tekende in 2004, investeerde hij in zijn voormalige club, Paris Basket Racing. Hij verkocht zijn aandelen enkele maanden later, alvorens terug te keren naar het Franse basketbal in 2010, bij ASVEL Lyon-Villeurbanne. Hij werd vicevoorzitter van de club, en in 2014 voorzitter en meerderheidsaandeelhouder. Onder zijn bewind ontwikkelde de club zich tot een echte oorlogsmachine in Frankrijk.
 
Daarnaast bezit Tony Parker eveneens een eigen kledingmerk, en de maatschappij die de skiliften beheert van het skioord Villars-de-Lans Corrençon-en-Vercors. Hij investeert tevens in immobiliën en andere bedrijven.
 
Sommigen zien hem over enkele jaren aan het hoofd van de Spurs van San Antonio, of een andere NBA-club. Wil je meer ontdekken over de beste Franse basketspeler uit de NBA-geschiedenis? Kijk op Netflix naar ‘Tony Parker : The Final Shot‘.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top