Na het vertrek van Ivan Leko: wie wordt de nieuwe coach van Antwerp?

Sport | Nu Ivan Leko definitief naar het Chinese Shanghai SIPG is vertrokken, moet Antwerp naarstig op zoek naar een nieuwe T1. Voorlopig is er nog geen witte rook te zien op de Bosuil. Daarom somt Proximus Pickx enkele kandidaten voor je op om Leko te vervangen bij The Great Old.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Belgische opties

Zoeken ze bij Antwerp naar een concrete Belgische piste, dan is de spoeling vrij dun. Eén naam duikt echter continu op: Marc Wilmots. De ex-bondscoach van de Rode Duivels wordt gezien als een stevige kanshebber om in België opnieuw aan de slag te gaan. Voor Wilmots zou het een terugkeer zijn bij een Belgische club na maar liefst 16 jaar, toen hij bij Sint-Truiden vertrok in 2005. Sinds december 2019 zit Wilmots zonder werk, nadat zijn job bij Iran op een sisser afliep.

De tweede Belgische optie is die van Franky Vercauteren. Die is sinds zijn periode bij Anderlecht werkloos. Zowel Wilmots als Vercauteren werden ook enige tijd gelinkt aan Standard. De Rouches kozen er echter enkele dagen geleden voor om ex-speler en voormalig assistent Mbaye Leye een kans te geven als T1.

Tot slot rolt soms ook de naam van Felice Mazzu. Gevierd bij Charleroi, maar geflopt bij Genk, gaf tweedeklasser Union Mazzu een nieuwe kans. Met Union staat Mazzu momenteel bovenaan het klassement van 1B.

Buitenlanders met JPL-kennis van zaken

Naast de bovengenoemde Belgen circuleren er ook enkele buitenlandse namen die weliswaar enige ervaring hebben met het Belgische voetbal. Daartoe behoort René Weiler. De Zwitser maakte enkele jaren geleden een opvallende passage bij Anderlecht. In 2017 leidde hij paars-wit naar de Belgische landstitel. Na een korte periode bij de Egyptische succesclub Al Ahly is Weiler momenteel beschikbaar op de markt.

Een andere opvallende naam die is opgedoken, is die van Ricardo Sa Pinto. De flamboyante Portugees kende op zijn zachtst gezegd een opmerkelijke passage in België bij Standard. Maar sportief gezien deed hij het wel goed, met een tweede plaats en de Beker van België in 2018. Zijn coachingswerk nadien bij Legia Warschau, Sporting Braga en Vasco Da Gama verliep echter een pak minder. Bij die laatste club was hij zelfs amper een tweetal maanden actief.  

Andere oud-bekenden die worden genoemd, zijn Bernd Hollerbach, Besnik Hasi en Bernd Storck. Hasi en Storck staan momenteel echter ergens onder contract. Hollerbach, die vorig seizoen indruk maakte door Moeskroen in de middenmoot te nestelen, wacht sinds zijn passage in Henegouwen op een nieuwe opportuniteit.

De witte konijnen

Tot slot duiken er in het lijstje der kandidaten nog twee opvallende namen op die ooit een grote rol hebben gespeeld in het mondiale voetbal. Het gaat hierbij om de Nederlander Mark van Bommel en de Fransman Patrick Vieira.

De Nederlandse oud-international Van Bommel kende als speler een mooie carrière en kwam onder meer voor FC Barcelona, Bayern München en AC Milan uit. Als trainer lukt het voorlopig echter minder goed. Hij was assistent-bondscoach van zijn schoonvader Bert van Marwijk bij Saudi-Arabië en Australië. In 2018 ging hij vervolgens aan de slag als hoofdcoach van PSV. Van Bommel kende er een uitstekende start, maar na anderhalf seizoen werd hij ontslagen in Eindhoven. Sindsdien is hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. 

In de geruchtenmolen valt ook de naam van Patrick Vieira als mogelijk wit konijn. De ex-speler van Arsenal en Juventus was de voorbije jaren actief bij New York City en Nice. Bij die laatste club was hij 2,5 jaar actief. Enkele mindere resultaten in de eigen competitie en de uitschakeling in de Europa League leidden in december tot zijn ontslag bij de Zuid-Franse club.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top