Het harde bewijs: FC Barcelona meer dan ooit afhankelijk van Messi

Sport | Lionel Messi weet nog altijd niet waar hij volgend jaar zal spelen. De Argentijn heeft een aflopend contract en zijn naam wordt al maanden aan Manchester City en PSG gelinkt. Een verlengd verblijf bij Barcelona is ook niet uitgesloten en tegen Athletic de Bilbao moet de Argentijn zijn ploeg nog maar eens bij de hand nemen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Barça heeft geen topploeg meer, dat is het minste wat je kan zeggen. Het vertrek van Luis Suarez naar Atlético Madrid heeft er mede voor gezorgd dat de Catalanen méér dan ooit afhankelijk zijn van de ondertussen 33-jarige Messi. Dat bewijzen de cijfers.

De aanvaller was dit seizoen in 18 matchen goed voor 10 doelpunten en 6 assists. Dat zijn geen onaardige statistieken, maar het valt heel erg op dat als Messi niet scoort, Barça amper wint. Dat bleek nog tegen het bescheiden Eibar. Messi ontbrak wegens een blessure en er werden punten verloren (1-1). Tegen Huesca was hij opnieuw van de partij, met een assist tot gevolg op de goal van Frenkie De Jong.

Geen assist of goal van Messi, geen zege

Dat was zeker niet de eerste keer dit seizoen dat Messi werd gespaard. Tegen Ferençvaros en Dynamo Kiev kreeg 'De Vlo' rust en Barça won twee keer zeer makkelijk. In de competitie scoorde of leverde Messi geen assist tegen Sevilla, Getafe, Real Madrid, Alavés, Atlético Madrid, Cadiz en Eibar (hij ontbrak wegens een blessure). Gevolg: Barcelona kon geen enkele van deze partijen winnend afsluiten en het pakte daarin een ontluisterende 3 op 21. Enkel tegen Real Sociedad werd er gewonnen zonder een doelpunt of assist van Messi. De totale balans is dus een 6 op 24 wanneer Messi niet scoort of een doelpunt aanbrengt.

In de wedstrijden dat Messi wél op het scorebord stond met een doelpunt of assist, pakte de Spaanse topclub een 22 op 24 in La Liga. Het zegt alles over het huidige Barça, dat onder Ronald Koeman meer dan ooit afhankelijk is van zijn sterspeler.

Verlies van Suarez

Het was dan ook geen toeval dat Messi bijzonder misnoegd was over het vertrek van Suarez, die de ploeg soms wel nog bij de hand kon nemen. De Uruguayaanse aanvaller wist in Madrid in La Liga al 9 keer raak te treffen in 12 wedstrijden, en hij leverde ook 2 assists af. Messi denkt er alvast het zijne van.

De fans van Barcelona moeten niet hopen dat er deze maand een topper zal bijkomen die Messi kan bijstaan, want er is geen geld beschikbaar. Het belooft alvast nog een moeizaam seizoen te worden, met onder meer een moeilijke klip richting Bilbao.

Volg Athletic de Bilbao-FC Barcelona woensdag 6 januari vanaf 21u op Eleven Sports 1, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top