Derbi Sevillano kleurt openingsweekend van nieuw kalenderjaar in La Liga

La Liga | Het jaar 2020 zit er helemaal op. Rustig in het nieuwe jaar bollen, zit er echter niet in voor de ploegen in La Liga. In het eerste weekend van januari 2021 is het andermaal werken geblazen. En op deze 17de speeldag staat onder meer de Derbi Sevillano op het programma.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bético of Sevillista? Het is een levensbelangrijke vraag in de Andalusische hoofdstad. Want Sevilla houdt niet alleen van flamenco en tapas, maar is ook een op en top voetbalgekke stad. Al is sportief gezien de Madrileense derby tussen Atlético en Real Madrid de belangrijkste derby in Spanje, de meest beladen strijd om de eer van de stad is ongetwijfeld de Derbi Sevillano.

Dat de strijd tussen Sevilla en Betis de heetste derby van Spanje genoemd wordt, heeft te maken met de bewogen geschiedenis tussen de twee. In het verleden durfden de supportersclans wel eens stevig over de schreef te gaan. Zo kreeg in 2007 de toenmalige coach van Sevilla een lege fles naar zijn hoofd gezwierd vanwege de Betis-fans. Juande Ramos moest toen afgevoerd worden naar het ziekenhuis. De match werd stilgelegd en later op neutraal terrein verder afgewerkt.

Veintidos

Het zou de geschiedenis ingaan als het Botellazo-incident. Tot op vandaag is dit het laatste noemenswaardige incident tussen de twee clans. Want hoewel de rivaliteit tussen beide teams sterk blijft voortleven, is de felheid ervan de laatste jaren toch iets afgezwakt. De dood van Sevilla-speler Antonio Puerta, die amper enkele maanden na Botellazo overleed aan een hartaanval tijdens de wedstrijd tegen Getafe, deed de supporters inzien dat er veel belangrijkere zaken zijn dan voetbal. De fans van Betis betuigden massaal hun steun en beide supporterslegioenen kwamen samen op straat om de jonge verdediger te eren. Sindsdien verlopen de derby’s in relatieve rust.

Of de fans van Sevilla dit weekend ‘veintidos’ zullen scanderen, is maar de vraag. Het nummer 22 wordt als spot gebruikt door de fans van Sevilla, omdat hun ploeg ooit in 1918 met 22-0 won van Betis. De spelers van die laatste ploeg kregen toen geen verlof omwille van hun militaire dienst. Een jeugdelftal werd in de wei gestuurd, met het nodige pak slaag als gevolg. Betis weigerde hierdoor lange tijd om het rugnummer 22 in de selectie op te nemen, tot de Spaanse voetbalbond beval dat alle spelers van de kern een nummer van 1 tot 25 moeten dragen. 

Sputterende Betis-motor

De Derbi Sevillano wordt na Villarreal – Levante de tweede match in La Liga om  2021 te openen. Sportief gezien is het contrast momenteel niet zo heel groot tussen de twee teams uit Sevilla. Toch zal de ene club een streepje voor hebben op de andere.

Zo vertoeft Sevilla op een zesde plaats in de stand, op amper drie punten van de derde plaats. Betis van zijn kant staat dan wel op een negende plaats, de meest recente resultaten zijn niet bepaald bemoedigend. In de voorbije acht duels werd er vijf keer verloren en amper twee keer gewonnen. Ook de ervaren, Chileense coach Manuel Pellegrini krijgt de motor bij het ambitieuze Betis voorlopig nog niet op toerental. Bij Sevilla geldt het omgekeerde verhaal. In hun voorbije acht duels verloren ze maar één keer en wonnen ze zes duels.

Betis heeft wel wat goed te maken naar de fans toe. De voorbije drie onderlinge confrontaties met Sevilla werden namelijk verloren.

Pakt Betis revanche op Sevilla in de Derbi Sevillano? Volg het op zaterdag 2 januari live vanaf 16u15 op Eleven Sports 1, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top