Slaagt Athletic Bilbao er tegen aartsrivaal Real Sociedad in om Raul Garcia's jublileum treffend te vieren?

La Liga | Terwijl de meeste Europese competities hun spelers enkele dagen rust gunnen met de jaarwissel, moeten in Spanje de Baskische ploegen Athletic Bilbao en Real Sociedad op 31 december nog vol aan de bak. De voorafname op de Spaanse bekerfinale van 2020, die wegens de coronacrisis een jaar werd uitgesteld, staat vooral in het teken van de 500ste wedstrijd van Raul Garcia.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zowel Athletic Bilbao als Real Sociedad kijken reikhalzend uit naar het Baskisch onderonsje op de laatste dag van het kalenderjaar. De thuisploeg prijkt momenteel op een teleurstellende tiende plaats, met amper 1 overwining in de laatste 5 wedstijden. Daarmee bengelt het slechts vier punten boven de degradatieplaatsen.

Real Sociedad, van zijn kant, was wekenlang de sensatie in La Liga. Met swingend en aantrekkelijk voetbal pronkte de club van Adnan Januzaj zelfs even met de leidersplaats. De laatste weken sputtert de motor echter met reeds 6 opeenvolgende wedstrijden zonder overwinning. Reken dus maar dat beide teams gebrand zijn op een overwinning in de derby van het Baskenland.

Voorafname bekerfinale

Beide ploegen hadden het normaliter op 18 april 2020 tegen elkaar moeten opnemen in wat de eerste volledig Baskische bekerfinale zou moeten worden. Wegens de coronapandemie zagen de clubs zich echter genoodzaakt om de finale uit te stellen tot 4 april 2021. Want beide teams wilden ten allen prijze voor een vol stadion spelen. Daarvoor zette Athletic Bilbao zelfs een potentieel Europees ticket op de helling.

Dat hoeft op zich niet meteen te verbazen, want bij Athetlic is alles wat Baskisch is heilig. De club uit Bilbao zweert al sinds 1912 bij een aparte aanwervingstactiek. Enkel spelers met Baskische roots komen namelijk in aanmerking voor het A-team. Een unicum in het internationale topvoetbal.

Magische kaap

Een van hen, Raul Garcia, kan donderdag bovendien een magische kaap ronden. Tegen de aartsrivaal zou de spits zijn 500ste optreden in La Liga kunnen vieren. Een mijlpaal waarmee hij tot een select kransje mag toetreden.

De enige nog actieve voetballers die de kaap reeds rondden, zijn Joaquin (565 wedstrijden) en Sergio Ramos (505). Met voorts ook nog onder meer Zubizarreta (622), Raúl (550), Eusebio (543), Casillas (510) en Xavi (505) zou Raul Garcia zich dus tot een kransje allergrootsten mogen rekenen.

Bekroont Raul Garcia zijn jubileum met een overwinning tegen aartsrivaal Real Sociedad? Volg het op donderdag 31 december om 14u live op Eleven Sports 1, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top