Statistieken JPL: opvallende cijfers na 18 speeldagen

Sport |
De 17e speeldag van de JPL van afgelopen weekend kon niet volledig worden afgewerkt: twee wedstrijden moesten door coronaperikelen worden uitgesteld. Er werd maar 13 keer gescoord, er werd niet gelijkgespeeld en in het klassement wordt het alsmaar spannender. 
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

In plaats van statistieken over de 17e speeldag maken we van de gelegenheid gebruik om enkele algemene cijfers te geven (bron: transfermarkt.be) op een moment dat 11 van de 18 ploegen van de JPL al 18 wedstrijden hebben gespeeld en dus al aan de helft van het kampioenschap zitten.
 
Gebruikte spelers 
 
Philippe Clement, de coach van Club Brugge, is de trainer die sinds het begin van het kampioenschap het minste spelers heeft ingezet (22). Toch is Club actief geweest op twee vlakken, zowel de Jupiler Pro League als de Champions League. Twee spelers hebben gespeeld in alle JPL-wedstrijden van de huidige leider in het klassement van 1A: Clinton Mata (16 basisplaatsen en 2 invalbeurten) en Hans Vanaken (18 basisplaatsen en 2 keer vervangen). 
 
Alexander Blessin van KV Oostende is een andere coach die relatief weinig spelers heeft gebruikt (23). 
 
Marc Brys van OHL is dan weer de trainer die het grootste aantal spelers heeft gebruikt sinds de start van het kampioenschap: maar liefst 33! Toch doet hij een beroep op een vaste kern: Thomas Henry, Xavier Mercier, Sasha Kotysch, Kamal Sowah en David Hubert hebben meer dan 1.500 minuten achter hun naam van de 1.620 minuten die zij mogelijk hadden kunnen spelen.
 
Het duo Frank Vercauteren en Vincent Kompany (RSCA) gebruikte ook niet minder dan 32 verschillende spelers sinds de eerste speeldag. Slechts één speler heeft alles gespeeld: Michael Murillo speelde alle 1.620 minuten. Naast de speler uit Panama speelden bij paars-wit alleen Sambi Lokonga (1.242 minuten) en Lukas Nmecha (1.280 minuten) meer dan 1.200 minuten sinds de voorbije zomer.
 
Fair play
 
Sinds het begin van het seizoen werden al 588 gele kaarten en 37 rode kaarten (18 keer twee keer geel en 19 meteen rood) uitgedeeld door de scheidsrechters. 
 
Club Brugge staat niet alleen als eerste in het klassement met de meeste behaalde punten (36): de troepen van Philippe Clement zijn ook de meest faire ploeg, met 24 gele kaarten en nog geen enkele rode kaart sinds het begin van het seizoen. Beerschot (29 gele kaarten, 0 keer rood) en AA Gent (26 gele kaarten en ook een rode kaart en een keer twee keer geel) maken het podium van de fair play compleet.
 
Aan het andere eind van dit klassement vinden we STVV (38 keer geel, 5 keer rood, waarvan 2 rechtstreekse uitsluitingen), KV Mechelen (39 keer geel, 3 keer rood, waarvan 2 keer rechtstreeks) en Charleroi (41 keer geel, 2 keer meteen rood).
 
Jeugd 
 
In de wedstrijd tegen KV Oostende op 15 december (gewonnen met 2-1) stelde Vincent Kompany de jongste ploeg op die dit seizoen al aantrad in de JPL, met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar.
 
In Eupen stelde Karim Belhocine op 27 november de oudste ploeg uit deze competitie op: de gemiddelde leeftijd van het elftal van Charleroi bedroeg 29,3 jaar.
 
Balbezit 
 
Op Moeskroen (een gemiddeld balbezit van 39,8% per wedstrijd) en OHL (42,9%) na is er in de JPL geen enkele ploeg die overduidelijk liever de bal aan de tegenstander laat. Alleen Club Brugge (56,8%) en AA Gent (56%) tonen een gemiddelde dat duidelijk wijst op een grote liefde voor de bal.
 
Balbezit staat echter niet altijd gelijk met succes: op Le Canonnier had Club Brugge op 28 november bijvoorbeeld 68,6% balbezit, maar bleef het toch 0-0. In het Regenboogstadion pakte de titelhouder zijn grootste zege (0-6), met slechts 42,8% balbezit, het laagste percentage dat ze dit seizoen al lieten optekenen.
 
Tot nu toe komt de opvallendste statistiek van dit seizoen op dat vlak op naam van Anderlecht: in de wedstrijd tegen Moeskroen op 23 augustus (1-1) haalde paars-wit een percentage balbezit van 73,8%.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top