De vijf mooiste matchen van de Rode Duivels van dit decennium

Sport | Tussen spektakel, heldendaden en ontgoochelingen heeft de gouden generatie van de Rode Duivels ons de afgelopen tien jaar in vervoering gebracht. Proximus Pickx blikt terug op de vijf mooiste wedstrijden van onze nationale ploeg sinds 2010.

Door Pickx

Deel dit nieuws

België - Oostenrijk (4-4)

Het ene doelpunt na het andere, een ongelooflijk scenario, de eerste stappen van de gouden generatie... De wedstrijd tegen Oostenrijk in oktober 2010, in het kader van de kwalificatie voor Euro 2012, is een legende geworden voor onze nationale ploeg. Na de nederlagen tegen Duitsland en Turkije moesten de troepen van George Leekens winnen om niet al gedumpt te worden tijdens de kwalificaties. Onder leiding van het Genkse aanvalsduo Vossen-Ogunjimi lieten de Duivels hun aanvalsmacht voor zich spreken, maar ze waren te broos in de verdediging.
 
Hoewel België 2-3 achterstond, wisten Ogunjimi (87ste) en Nicolas Lombaerts (90ste) het Koning Boudewijnstadion in drie minuten op te blazen. Maar de Duivels waren een beetje naïef. Ze werden gevangen in de laatste seconden en lieten zo de overwinning wegglippen, samen met een deel van hun kansen om de Euro 2012 te halen. Ondanks de enorme ontgoocheling was deze spectaculaire wedstrijd spannend voor de Belgische fans, die nieuwe hoop begonnen te koesteren voor de toekomst van het nationale elftal.

Kroatië - België (1-2)

Twaalf jaar had ons land hierop gewacht! Op een regenachtige avond in oktober 2013 in Zagreb hadden de Rode Duivels hun rendez-vous met de geschiedenis niet gemist. Marc Wilmots stond aan het hoofd als trainer, Christian Benteke was afwezig en Romelu Lukaku maakte van de gelegenheid gebruik om zich op te werpen als held van de avond. De Everton-spits scoorde een brace in iets meer dan 20 minuten om het ticket van de Devils voor de World Cup te verzegelen en het Belgische volk naar de zevende hemel te sturen. De eer van Kroatië werd gered door Niko Kranjcar, maar het was te laat om het Belgische feest te bederven.

België - Verenigde Staten (2-1)

Zelden heeft een wedstrijd van de Duivels zo veel stress veroorzaakt bij de fans. In Brazilië waren de Belgen de grote favorieten van de achtste finale tegen de VS. Zoals gewoonlijk baanden de Duivels zich een weg naar voren en zetten ze in op de aanval. Origi, Hazard, Mirallas en De Bruyne stootten echter allemaal tegen Tim Howard. De Amerikaanse doelman speelde de wedstrijd van zijn leven (16 reddingen!) en was lange tijd de nachtmerrie van een hele natie. In time-outs verkwanselde de VS een vijfsterrenkans en miste het perfecte houvast. In verlengingen kwam de bevrijding van de voeten van De Bruyne, tijdens de 32ste (!) Belgische poging, en dan Lukaku, die pas in het spel kwam.
 
Maar het kon niet anders dan dat dit spel in stress zou eindigen. Op de 107ste minuut gaf een doel van Julian Green de mannen van Jürgen Klinsmann hoop, voordat Jones en Yedlin dicht bij een penalty shoot-out kwamen die weinigen zouden hebben overleefd.

België - Japan (3-2)

De Duivels houden er zeker van om iedereen te laten schrikken tijdens de achtste finales op het WK. Vier jaar na de Verenigde Staten waren het de Japanners die de grote ambities van België in Rusland bijna teniet deden. België leek ongeïnspireerd en kon geen uitweg vinden tegen een goed georganiseerde tegenstander. Erger nog, de mannen van Roberto Martinez zijn betrapt op hun eigen spel: de tegenaanval. Haraguchi maakte 0-1 na de pauze, daarna verdubbelde Inui die voorsprong en zo kwamen de Duivels terecht in een uiterst lastige situatie.
 
De rest is geschiedenis: een onwaarschijnlijk doel van Vertonghen, een reddende kop van Fellaini en natuurlijk een supersonische tegenaanval geïnitieerd door Courtois en afgesloten door Chadli, maakten een einde aan de spanning. België profiteerde van een zekere naïviteit van de Japanners om een van de mooiste comebacks in de geschiedenis van het WK te maken.

België - Brazilië (2-1)

Hier is hij dan, de beroemde overwinning van onze gouden generatie tegen een grote voetbalnatie. Versterkt door hun comeback tegen Japan, brachten de Duivels een historische prestatie tegen de favorieten Brazilië. Dapper en dodelijk in de tegenaanval, konden de teamgenoten van Eden Hazard tot het einde weerstand bieden aan de Braziliaanse aanvallen, na hen te hebben verrast met een own goal geforceerd door Kompany en een strak schot van Kevin De Bruyne. Toch kon Thibaut Courtois niet voorkomen dat een goal van Renato Augusto met nog een kwartier te gaan de nul van Brazilië van het scorebord veegde. Er volgde een onstuitbaar einde van de wedstrijd met Courtois' laatste redding van het schot van Neymar, waardoor de Belgen voor het eerst sinds 1986 hun ticket voor een halve finale van het WK konden boeken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top