Jan Oblak, de Sloveense muur die Real Madrid dit weekend wil slopen

La Liga | Deze week pakte Jan Oblak nog maar zijn tweede clean sheet in de Champions League, maar in de competitie is hij en zijn ploeg Atlético Madrid outstanding. Aanstaande zaterdag volgt er alvast een nieuwe test in La Liga. Dan wacht de trip richting de buren en aartsrivalen van Real Madrid.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De cijfers van Jan Oblak en Atlético Madrid dit seizoen in La Liga zijn best indrukwekkend. In amper twee wedstrijden kreeg Atlético een doelpunt tegen: op de openingsspeeldag tegen Granada en op bezoek bij Osasuna. De Madrilenen verloren dit seizoen nog niet in eigen land. De enige uitschuiver gebeurde in de Champions League, waar er bij Bayern München werd verloren. Met zeven zeges op een rij is Atlético dan ook de verdiende leider momenteel in Spanje. Dat het team al acht keer de nul wist te houden, is mede de verdienste van Jan Oblak. De Sloveense doelman, die sinds 2014 in de Spaanse hoofdstad vertoeft, bewijst jaar na jaar een van de beste keepers ter wereld te zijn.

Duurste La Liga-doelman

Oblak, die uit het plaatsje Skofja Loka komt op zo’n 22 kilometer van de Sloveense hoofdstad Ljubljana, maakte voor zijn periode in Spanje naam en faam in buurland Portugal. Toen Benfica hem transfereerde, was hij een optie met het oog op de toekomst. Uitleenbeurten bij Beira-Mar, Olhanense, Leiria en Rio Ave zorgden ervoor dat Oblak extra ervaring kon opdoen. Pas bij die laatste club ontbolstert hij helemaal. Bij Benfica krijgt hij zijn kans als nummer 1 tussen de palen, een opportuniteit die hij met beide handen grijpt. In 2014 kroonde Benfica zich tot kampioen van Portugal, Oblak werd uitgeroepen tot beste keeper van de competitie. Met deze prijzen op zak kwam Atlético aankloppen.

Dat jaar moest Oblak de leegte invullen die Thibaut Courtois achterliet. De Rode Duivel keerde terug naar Chelsea, het sein voor Atlético om Oblak binnen te rijven voor een bedrag van 16 miljoen euro. Met dit bedrag is hij nog steeds de duurst aangekochte keeper voor een club in La Liga. Toch zou Oblak even geduld moeten uitoefenen op de Madrileense bank. Pas in de tweede helft van het seizoen zou hij Angel Moya vanonder de lat wegkeepen.

Vijfde Trofeo Zamora op komst?

Sindsdien is er geen houden meer aan Jan Oblak. Vorig seizoen passeerde hij vlotjes de kaap van de 100 clean sheets in La Liga. Momenteel wist hij al in 113 van de 201 wedstrijden waarin hij keepte de nul te houden. Daarmee is hij de snelste én eerste niet-Spaanse doelman ooit die 100 clean sheets haalde in La Liga. Om het record van legende Andoni Zubizarreta te verbreken zal hij wel nog wat extra jaartjes moeten blijven in Madrid. Die klokte zijn carrière af op 233 clean sheets.

Met dit seizoen slechts twee tegendoelpunten in tien wedstrijden gaan er opnieuw stemmen op die zeggen dat Oblak misschien wel de beste keeper ter wereld is. In Spanje raken ze alvast niet uitgepraat over de Sloveen. Vorig seizoen nog won zijn concullega Thibaut Courtois nog de Trofeo Zamora, die van beste keeper van het seizoen, maar de vier jaren daarvoor ging de prijs steevast richting Oblak. En de kans is nu al groot dat de prijs dit jaar ook weer richting de Sloveen gaat. Daarmee zou hij Antoni Ramallets en Victor Valdes bijbenen, die ook al vijf keer de Trofeo Zamora wisten te winnen.

Uitgerekend dit weekend staan Courtois en Oblak oog in oog met elkaar. Dan ontvangt Real Madrid het Atlético van Oblak voor hét topduel van speeldag 13 in La Liga. Met een zege kan Atlético nog verder afstand pakken van Real. Momenteel bedraagt het verschil tussen de twee rivalen zes punten, met een match minder gespeeld voor Atlético.

Volg het burenduel tussen Atlético en Real Madrid op zaterdag 12 december vanaf 21 uur op Eleven Sports 1, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Deze wedstrijden van speeldag 13 kan je dit weekend bekijken op Eleven Sports

Zaterdag
Getafe - Sevilla: vanaf 16u15 op Eleven Sports 3
Real Madrid - Atlético Madrid: vanaf 21u op Eleven Sports 1

Zondag
Real Sociedad - Eibar: vanaf 14u op Eleven Sports 2
FC Barcelona - Levante: vanaf 21u op Eleven Sports 1

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top