Thomas Henry (OHL) doorbreekt als eerste de vloek der 1B-topschutters

Jupiler Pro League | Thomas Henry steekt in bloedvorm bij OH Leuven. De Franse spits scoorde telkens 1x in de laatste zes wedstrijden van de promovendus en zit zo al aan negen competitiegoals. Henry is dus goed op weg om effectief te slagen in 1A en is daarmee de eerste 1B-topschutter die dat voor elkaar krijgt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De voorbije jaren waagden drie andere ex-topschutters van 1B hun kans in 1A, maar telkens liep dat niet al te best af. Dylan De Belder werd in 2016-2017 topschutter met 21 goals en ruilde in de daaropvolgende zomer Lierse in voor Cercle Brugge. Met Cercle pakte hij de 1B-titel en promoveerde hij naar 1A. Maar daar liep het plots voor geen meter meer. De Belder scoorde in 32 1A-matchen amper vier goals en kwam dan deze zomer terug naar 1B om zijn torinstinct terug te vinden bij SK Deinze. Een groot succes werd dat nog niet. Na 13 matchen zit De Belder aan één basisplaats, zes invalbeurten en nul goals.

In 2017-2018 kroonden Yannick Aguemon, Esteban Casagolda en Florent Stevance zich met amper tien goals toch tot 1B-topschutter. Aguemon en Casagolda bleven in de Proximus League terwijl Stevance na een geslaagde uitleenbeurt aan Tubize zijn kans wilde wagen bij werkgever Sporting Charleroi. Dat liep evenwel niet zoals gepland en nog voor het nieuwe seizoen begon werd Stevance verpatst aan het Franse Tours. De spits kon daar nooit de verwachtingen inlossen en keerde na het seizoen met 15 duels en amper 3 goals terug naar België om er de kleuren van Seraing te verdedigen. Vorig seizoen scoorde Stevance vrij vlot voor Les Métallos, maar dit seizoen vertoeft de voormalige topschutter voornamelijk in de B-kern.

Een jaartje later was Leonardo Rocha uitstanding bij Lommel SK. De Portugees scoorde 16x en hield zo jongens als Igor De Camargo en Youssoufou Niakaté achter zich in de topschuttersstand. AS Eupen zag wel brood in de lange spits en haalde hem naar de Kehrweg. Daar liep het ook voor hem niet zoals gepland. Rocha speelde (mede door een blessure) amper 7x en scoorde geen enkele goal. Sinds dit seizoen zit ook hij weer in 1B waar hij zijn neus voor goals teruggevonden heeft bij RWDM.

En nu is er dus Thomas Henry. De Fransman scoorde vorig seizoen 15 goals in 1B en is tot op heden nog altijd de all-time topschutter van de reeks. Maar in tegenstelling tot zijn voorgangers lijkt hij wél door te stoten naar de top van het Belgische voetbal. Met negen goals staat hij voorlopig derde in de topschuttersranking. Een prestatie waar zijn voorgangers ook van droomden, maar dus niet konden realiseren.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top