Het hoogtepunt uit Mike Tysons carrière: de wraak op Larry Holmes

Sport |

“De grootste comeback uit de geschiedenis van het boksen”. Zo noemt Mike Tyson de exhibitiewedstrijd tegen Roy Jones Jr. op zaterdag 28 november. Tysons comeback wordt ongetwijfeld één van de uniekste wedstrijden uit zijn carrière. Een al even speciale wedstrijd vond plaats op 22 januari 1988. Toen versloeg Mike Tyson bokser Larry Holmes ter ere van zijn idool Mohamed Ali.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dé mediastunt van het jaar, beter bekend als de comeback van Tyson, stond oorspronkelijk gepland op 12 september maar werd uitgesteld naar zaterdag 28 november, pal in het Amerikaanse Thanksgiving-weekend. Volgens Tyson zou dat meer mensen de kans geven om “de grootste comeback uit de geschiedenis van het boksen” live te volgen.

Tyson is ondertussen al 54 jaar oud en zijn tegenstrever Roy Jones Jr. telt ook al 51 lentes. Toch gaan beide heren er prat op dat ze nog aardige punches in huis hebben. Tyson liet zich onlangs nog ontvallen dat hij in "topvorm” verkeert en dat zijn tegenstander maar beter oplet. Roy Jones Jr. werd eind de jaren ‘90 verkozen als ‘Bokser van het Decennium’ en zou nog steeds dagelijks in de boksclub te vinden zijn.

Het winnen van deze wedstrijd zou een bekroning zijn voor de lange en succesvolle carrière van Tyson. Een carrière die bol stond van de unieke wedstrijden, bijvoorbeeld die tegen bokser Larry Holmes.


Wraak voor Ali

Dat Tyson een kwade is als hij in de ring stapt hoeft geen betoog. Maar toen hij op veertienjarige leeftijd zijn idool Mohamed Ali (in de herfst van zijn carrière) zag verliezen tegen Larry Holmes, was Tyson zo kwaad dat hij beloofde wraak te nemen voor deze ‘onrechtvaardigheid’. Hij moest en zou Larry Holmes een lesje leren.

Tyson hield woord. Op twintigjarige leeftijd nam hij het op tegen de man die ooit de vloer aanveegde met zijn idool. Holmes was toen al met (boksers)pensioen gegaan, maar kwam terug om tegen Tyson in de ring te stappen. Dat had hij beter niet gedaan. De veel jongere Tyson liet de 38-jarige Holmes alle hoeken van de boksring tonen. Hij hield het vier ronden vol maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen alvorens knock-out te gaan tegen de toen amper twintigjarige Mike Tyson.

Dat idool van Tyson, Mohamed Ali, zat gewoon in de zaal en zag Tyson als een wervelwind tekeergaan. Hij uitte zijn dankbaarheid en verklaarde dat Tyson tot één van de grootste boksers aller tijden zou uitgroeien. Hij kreeg gelijk. Mike Tyson zou dat jaar nog wereldkampioen boksen in de zwaargewichten worden en was daarmee de jongste wereldkampioen ooit. Hij zou die titel nog twee keer in zijn carrière winnen.

 


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top