One day, one goal: Schürrle steekt mes nog wat dieper in Braziliaanse wonde

Sport | 8 juli 2014 zal voor altijd een zwarte inktvlek zijn in de geschiedenis van het Braziliaanse voetbal. Die dag vernederde Duitsland Brazilië in de halve finales van het WK, nota bene in Brazilië zelf, met 1-7. In deze onwezenlijke avond scoorde onder meer André Schürrle een pareltje van een doelpunt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het WK van 2014 bracht het mondiale voetbal opnieuw naar Zuid-Amerika. Brazilië, zelf al vijfvoudig wereldkampioen, was het organiserende land. In een poule met Mexico, Kroatië en Kameroen wisten de Brazilianen als groepswinnaar door te stoten richting de achtste finales. Hierdoor kwam de Seleçao in de tabelhelft terecht waar enkele Zuid-Amerikaanse landen hun opwachting maakten. Eerst werd Chili opzij geschoven na penalty’s, in de kwartfinales ontdeed Brazilië zich van Colombia.

Maar tijdens en na dat laatste duel ontstond er veel commotie. De Braziliaanse ster Neymar werd in de slotminuten namelijk letterlijk van het veld geschopt. Verdediger Juan Zuñiga plantte zijn knie in de rug van Neymar. Gevolg: een gebroken ruggenwervel voor de Braziliaanse ster en dus einde WK.

Verwachtingspatroon bruusk doorprikt

In de halve finales moesten de Goddelijke Kanaries het zonder Neymar doen tegen Duitsland, dat zich in de knock-outfase voorbij Algerije en Frankrijk knokte. Maar zonder godenkind Neymar leek Brazilië plots de weg kwijt te zijn. Na amper een half uur voetballen ging Duitsland met snoeiharde 0-5 cijfers als een pletwals over Brazilië.

Iedereen in het Estádio Mineirão van Belo Horizonte kon zijn ogen niet geloven. Sommige mensen huilden, sommigen lachten, andere staarden verlamd voor zich uit. Het hoge verwachtingspatroon van een natie werd plots helemaal doorprikt op nog geen half uur tijd. Ook na de wedstrijd, die nog op 1-7 zou eindigen, waren er geen rellen. Het Braziliaanse volk was simpelweg lam geslagen.

De 1-7 zege van Duitsland tegen Brazilië werd de grootste nederlaag ooit in een halve finale van een WK. De grootste nederlaag ooit in de geschiedenis van de trotse Seleçao.

Hoofdrol Schürrle in halve finale én finale

De mooiste goal van de avond was, om het mes nog wat dieper in de wonde te steken, de allerlaatste. Maker van het doelpunt was André Schürrle, die het historische duel vanop de bank moest beginnen. Later zou hij invallen voor Miroslav Klose en de twee Duitse goals na de rust voor zijn rekening nemen.

Na een voorzetje van Thomas Müller aan de linkerkant wist Schürrle de bal te controleren in het strafschopgebied. Een spurtende David Luiz probeerde Schürrle nog het trappen te beletten, maar vanuit een scherpe hoek trof de Duitser alsnog raak. De schicht ging via de onderkant van de lat nog voorbij de vingertoppen van doelman Julio Cesar.

Schürrle zou ook in de finale nog tegen Argentinië een hoofdrol opeisen. Het was hij die in de tweede verlenging uiteindelijk de beslissende assist gaf op het doelpunt van Mario Götze, waardoor Duitsland de wereldtitel pakte.

Einde carrière

Recent nog, in juli van dit jaar, verraste Schürrle met het nieuws dat hij op 29-jarige leeftijd zijn profcarrière beëindigde. Schürrle kwam tot 57 interlands en speelde voor Bayer Leverkusen, Chelsea, VfL Wolfsburg, Dortmund, Fulham en Spartak Moskou. Als speler van Leverkusen verdiende hij een transfer naar Chelsea, maar kon zijn belofte op Stamford Bridge nooit inlossen.

Schürrle keerde terug naar Duitsland. In het shirt van Wolfsburg ging het beter. Hij trok met zijn optredens de aandacht van Dortmund, dat dertig miljoen euro voor hem betaalde en daarmee nog steeds een van de duurste aankopen ooit is van Dortmund. Het bleek weggegooid geld. Als speler van Dortmund ging zijn carrière als een nachtkaars uit, ook verhuurbeurten aan Fulham en Spartak konden dat niet voorkomen.

Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan hier hoe Antoine Griezmann het Franse Lyon naar huis voetbalde als speler van Real Sociedad.

Bekijk hieronder de goal van André Schürrle en de hele samenvatting van Brazilië - Duitsland op het WK van 2014.
Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top