Is Joachim Löw nog steeds de geknipte man voor de rol van Duits bondscoach?

UEFA Nations League | Na de afstraffing tegen Spanje op de laatste speeldag van de groepsfase van de Nations League, is de Duitse voetbalwereld woensdagochtend met een serieuze kater opgestaan. De media wijst met een beschuldigende vinger naar bondscoach Joachim Löw, wiens keuzes steeds meer gecontesteerd worden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De grootste nederlaag sinds 1931. Na de 6-0 blamage tegen Spanje evenaart Duitsland de trieste afstraffing in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Oostenrijk net voor het fascime aan de macht kwam. Afgelopen dinsdagavond in Sevilla vielen vooral de apathie en machteloosheid van die Mannschaft op. Bondscoach Joachim Löw keek 90 minuten lang hulpeloos toe langs de zijlijn en omschreef de historische blamage als een "zwarte nacht". Sensastiekrant Bild en de overige Duitse media stellen zich woensdagochtend dan ook de vraag die op ieders lippen brandt: "Is op amper zeven maanden voor het EK Joachim Löw nog steeds de geknipte man voor de job?"

Stuitend gebrek aan leiderschap

In haar analyse van de wedstrijd onderstreepte de site Sport1 dat "Duitsland nog maar zelden zo weinig kansen heeft kunnen creëren als in de 90 minuten in Sevilla". Nochtans beschikt die Mannschaft over misschien wel zijn sterkste aanvalslinie in jaren met Leroy Sané, Serge Gnabry en Timo Werner.

Maar naast de aanvallende onmacht, is het vooral de opendeurdag achterin van Manuel Neuer en co die vragen doet rijzen. Het sluitstuk van Bayern München diende voor het eerst in zijn loopbaan zes keer in zijn net te grabbelen, maar werd ook niet echt geholpen door zijn defensie op lemen benen. De voltallige ploeg leek het trouwens op geen enkel moment te kunnen opbrengen om het schip toch enigszins drijvende te houden.

Valt dat toe te schrijven aan een gebrek aan leidersfiguren? Dat is toch wat vele analitici vermoeden. Live op de openbare omroep ARD, die de match heruitzond, richtte Bastien Schweinsteiger zijn vizier op zijn voormalige trainer, waarmee hij nochtans goed kan opschieten. Hij trok opnieuw het debat op gang of het afgeschreven trio Thomas Müller, Jérôme Boateng en Mats Hummels, allen wereldkampioen in 2014 en prille dertigers, niet opnieuw dienen opgeroepen te worden. "Het is de Duitse nationale ploeg, dus moeten de beste spelers verzameld worden", klinkt het bij de voormalige middenvelder. "De bondscoach heeft zijn standpunt, maar ik denk er anders over. Het is precies in dit soort matchen dat we zien dat er een gebrek aan communicatie is, aan spelers die met hun vuist op tafel zouden slaan."

Steunbetuigingen die boekdelen spreken

De Duitse voetbalbond DFB heeft desalniettemin na de blamage tegen Spanje opnieuw haar vertrouwen uitgesproken in de bondscoach. "We geloven in hem en daar verandert deze nederlaag niets aan", klinkt het bij technisch directeur Oliver Bierhoff. Maar in het voetbal is het alom geweten: wanneer de dirigenten ingrijpen om hun coach uit de wind te zetten, betekent dat vaak een ticketje richting uitgang.

Joachim Löw, die al sinds 2006 de nationale ploeg onder zijn hoede heeft, leidde zijn land naar de wereldtitel in Brazilië in 2014. Na een verloren halve finale op Euro 2016 tegen Frankrijk, miste die Mannschaft het WK 2018 in Rusland volledig, met een laatste plaats in haar groep als gevolg. De komende maanden zouden wel eens doorslaggevend kunnen worden voor de 60-jarige coach, die zijn plannen onder de toenemende druk van de buitenwereld wel eens drastisch zou kunnen herzien.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top