One day, one goal: Dado Pršo viert zijn verjaardag met een vierklapper in de Champions League

Sport | Er is haast niets zo moeilijk als de keuze voor iemands verjaardagsgeschenk. Want wat je ook kiest, de jarige weet zelf altijd het best wat hij wil. Dado Pršo, de voormalige aanvaller van AS Monaco, illustreerde dat het best door liefst vier keer de weg naar de netten te vinden in de Champions League-campagne van 2003-2004. Kwestie van je 29ste verjaardag in stijl te vieren!

Door Pickx

Deel dit nieuws

De voormalige Kroatische international Dado Pršo maakt het mooie weer bij AS Monaco tussen 1999 en 2004. Dankzij zijn imposante fysiek weegt de schutter van 1,90 meter op de vijandige defensie. Zijn torinstinct zorgt er mee voor dat de Monegasken zich tot Frans kampioen mogen kronen aan de start van het tweede millennium.

Jammer genoeg noopt een herhaaldelijke blessure aan de knie Pršo ertoe om zich begin 2002 te laten operereren, waardoor hij een groot deel van de competitie mist. De Kroaat luistert zijn rentree op het einde van het jaar wel op met twee doelpunten in zijn twee eerste matchen in de Ligue 1. Hij totaliseert uiteindelijk 12 rozen in 20 wedstrijden. Zijn prestaties leveren de club uit de dwergstaat een tweede plaats in de eindrangschikking op, waardoor ze zich het jaar nadien mogen opmaken voor de Champions League.

Een hattrick in 20 minuten

In de jaargang 2003-2004 verbaast Monaco heel Europa met zijn prestaties op het kampioenenbal. In groep C met Deportivo La Coruña, PSV Eindhoven en AEK Athene moeten de troepen van Didier Deschamps wel tot het gaatje gaan om de eerste plaats te bemachtigen. Uiteindelijk finishen ze met een luttel punt voorsprong op de Spanjaarden, die tweede worden dankzij de onderlinge resultaten, en de Nederlanders.

Dado Pršo en co danken hun kwalificatie in grote mate aan een verbluffende prestatie thuis tegen de Galiciërs. Depor, met sterspelers Juan Carlos Valerón en Diego Tristán, heeft reeds een thuiszege tegen de club uit het prinsendom in de sacoche. Monaco weet dus wat haar te doen staat: enkel een overwinning volstaat om uitzicht te behouden op de eerste plaats in de groep. De Monegasken schieten dan ook als een komeet uit de startblokken. Na doelpunten van Jérôme Rothen en Ludovic Giuly vervolledigt Dado Pršo in amper 20 minuten een hattrick. Met twee kopbaldoelpunten en eentje met zijn rechtervoet is de Kroaat op de avond van zijn 29ste verjaardag onhoudbaar voor de Spaanse defensie.

Een ongelooflijk parcours

De Spanjaarden slagen er dan wel in om twee keer tegen te prikken in de eerste helft, Monaco start de tweede helft opnieuw op een hoog niveau. Jaroslav Plašil diept de score uit naar 6-2 voor dat Pršo met zijn rechtervoet de kloof nog wat groter maakt. Uiteindelijk eindigt de spectaculaire pot voetbal op een vooroorlogse 8-3. Tot Dortmund - Legia Warschau in 2016 (8-4) de grootste doelpuntenkermis op het kampioenenbal.

In het vervolg van de competitie schopt Monaco het tot in de finale door onderweg onder meer Real Madrid en Chelsea uit te schakelen. Pršo totaliseert in 11 wedstrijden 7 treffers. Jammer genoeg voor de Kroaat, die mag invallen in de finale, blijkt het Porto van José Mourinho te sterk. De Draken trekken met 0-3 aan het langste eind in Gelsenkirchen.

Fan van deze reeks? Lees dan ook over het pareltje van Mesut Özil tegen Ghana.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top