One day, one goal: het zwabberende afstandsschot van Fredy Guarin tegen Maritimo

La Liga | Fredy Guarin ging in de blessuretijd van zijn carrière poen scheppen in China, maar het beeld dat van de Colombiaan blijft hangen is dat van een technisch onderlegde middenvelder met een sterke fysiek. Regelmatig liet hij zich opmerken met pareltjes van doelpunten. Zo ook op 8 januari 2011, tegen Maritimo Funchal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Guarin vatte zijn carrière aan op Europese bodem, bij Saint-Etienne. Bij Porto groeide hij uit tot een vedette met internationale allure. De Colombiaanse middenvelder stond te boek als één van de beste spelers in Europa op zijn positie.
 
Bij de Draken bewees Guarin dat hij wel degelijk over een neus voor doelpunten beschikte, hetgeen hij voordien ontbeerde. In zijn 3,5 jaar bij FC Porto trof hij 21 keer raak. En tussen die 21 goals blinken een aantal fabuleuze parels, van hetzelfde allooi als zijn doelpunt tegen Maritimo Funchal op 8 januari 2011.

Zwabberend afstandsschot

In het seizoen 2010-2011 verpletterde Porto alle tegenstand in de eigen competitie. De ploeg van André Villas-Boas bracht aanvallend, afgelikt voetbal dat geen spaander heel liet van de tegenstrever. Aartsrivaal Benfica zou het aan den lijve ondervinden. Op de tiende speeldag smeerde Porto de hoofdstedelingen een 5-0 nederlaag aan.
 
Op 8 januari zou Porto een hoogtepunt uit dat droomseizoen beleven. Funchal was een hapklare brok voor Porto, en de Draken hadden honger. Guarin verkeerde die avond in hoogvorm: de Colombiaan scoorde een tweeklapper, waarvan één treffer vanop 40 meter – een vijftal meters voor de middencirkel.
 
Het afstandsschot is niet zozeer loeihard – de bal haalde een snelheid van 84 km/u – maar vooral het onvoorspelbare traject maakt dit doelpunt zo buitengewoon. Met een zwabberend effect verdwijnt het leer pal in de winkelhaak. Guarin zelf gelooft zijn ogen niet en kijkt verbluft terwijl zijn ploegmaats op hem afstormen om hem te feliciteren.

Europese goal van het jaar

Het doelpunt doet meteen de ronde op het internet. Het bewuste voetbalseizoen leverde heel wat juweeltjes op in Europa, van Wayne Rooney over Eden Hazard tot Edinson Cavani, maar Guarin spande de kroon.
 
Enkele maanden later werd de wereldgoal van de Porto-middenvelder in de gerenommeerde Britse krant The Guardian verkozen tot mooiste doelpunt van dat seizoen, met praktisch de helft van de stemmen.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top