Joris Kayembe, de eerste Carolo bij de Duivels in meer dan 10 jaar

Jupiler Pro League | Na een zeer sterke seizoensstart met Sporting Charleroi ziet Joris Kayembe zijn goede prestaties beloond met een oproepingsbrief van de nationale ploeg. Het is voor het eerst in meer dan een decennium dat de Carolo's een afgevaardigde naar de Rode Duivels mogen sturen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De fiere competitieleider Sporting Charleroi is in bloedvorm tijdens het seizoensbegin. Ook al verloren de Zebra's vorig weekend tegen Moeskroen hun allereerste punten en gisteren hun eerste wedstrijd tegen Standard, ze tonen zich nog steeds zeer solide. Een aantal individuen behoren week na week tot de uitblinkers in de rangen van Karim Belhocine, niet in het minst Joris Kayembe.

Logische selectie

Na zijn omscholing tot linksachter heeft de jonge Belg in geen tijd de naar AA Gent vertrokken Nurio doen vergeten. Vanwege zijn opleiding als aanvaller brengt hij vanop zijn flank veel offensieve impulsen, terwijl hij ook verdedigend meer dan zijn mannetje staat. Kortom, een profiel dat ook bondscoach Roberto Martinez in het oog sprong.

Met het oog op de vriendschappelijke interland tegen Ivoorkust (8 oktober om 20u45) twijfelde de bondscoach dan ook geen seconde om een aantal jongeren een eerste selectiebrief te bezorgen. De selectie van Joris Kayembe is dan ook niet meer dan logisch, gezien zijn sterke prestaties in de Jupiler Pro League. Het tactische systeem van Martinez zou Kayembe als gegoten moeten zitten en zo biedt de Carolo de Spanjaard een extra optie op de flank, een sleutelrol in de opstelling van Martinez.

Voor het eerst sinds Mujangi Bia

Maar de selectie van Kayembe is ook een mooie beloning voor Sporting Charleroi. Het was namelijk al zeer lang geleden dat de Zebra's nog eens iemand mochten uitsturen naar de nationale ploeg.

De laatste was Geoffrey Mujangi Bia, die in 2009 ter gelegenheid van de Kirin Cup een uitnodiging in de bus kreeg. Op dat moment stond Franky Vercauteren nog aan het roer bij de Rode Duivels. Niet meteen een toernooi om positief op terug te blikken trouwens.

Voor Mujangi Bia en Kayembe werden 11 andere Carolo's ooit opgeroepen voor de nationale ploeg, waarvan Grégory Dufer (3 caps), Rudi Smidts (1 cap) en Dante Brogno (0 caps) de maast recente zijn. De allereerste Zebra die het nationale tenue mocht omgorden was Jules Henriet, die tussen 1940 en 1949 15 caps verzamelde. Joris Kayembe kan mits wat speelminuten van Martinez de 11de Zebra zijn die het tot Rode Duivel schopt. Maar dat is aan Martinez om te beslissen.

Volg de vriendschappelijke interland tussen België en Ivoorkust op donderdag 8 oktober vanaf 20u25 op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top