One day, one goal: Refaelov zet eindelijk nog eens een prijs in de Brugse kast

Sport | In 2015 stonden Club Brugge en RSC Anderlecht voor het laatst tegenover elkaar in de finale van de Beker van België. In het Koning Boudewijnstadion wou blauw-zwart na een droogte van acht jaar nog eens een prijs pakken. Pas in de toegevoegde tijd kwam de verlossing, en hoe. Lior Refaelov knalde met een volley Club Brugge de hemel in.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na heel wat magere jaren moest Michel Preud’homme als coach het tij doen keren bij Club Brugge. De ex-doelman werd in 2013 aangesteld. Hij behaalde zowel in binnen- als buitenland reeds de nodige successen. Met Standard won hij de titel in 2008, met Gent de beker van België. In Nederland wist hij evenzeer de beker te veroveren met Twente en zelfs in Saudi-Arabië won hij de titel met Al-Shabab. Club Brugge, dat in volle heropbouw was, wist sinds 2005 geen titel meer te pakken. De laatste prijs dateerde van 2007 met eindwinst in de beker van België.

IJzersterk blok bij Anderlecht

Pas in het seizoen 2014-2015 kwam de grote kentering. De titel moesten ze echter laten aan KAA Gent. Club Brugge strandde op twee puntjes van de titel. Maar tussendoor pakte blauw-zwart eindelijk nog eens een prijs. Uitgerekend tegen grote rivaal Anderlecht werd er beslag gelegd op de beker.

Bij Club Brugge moest Tom De Sutter voor de goals zorgen, achter hem stonden in het middenveld onder meer José Izquierdo, Ruud Vormer en Lior Refaelov. In de verdediging was er plaats voor Rode Duivel Thomas Meunier, Mathew Ryan was het sluitstuk. Ze stonden tegenover een Anderlecht met evenzeer ronkende namen. Zo had je het ijzersterke trio Leander DendonckerDennis Praet en Steven Defour op het middenveld. Voor de goals rekende paars-wit op Aleksandar Mitrovic, die dat jaar overigens topschutter werd in de Jupiler Pro League.

Brugse machine op toerental

De bekerfinale kon niet beter starten voor Club Brugge. De Sutter plaatste de bal, na een vrije trap van Refaelov, heerlijk in de verste hoek. Doorheen match zochten de Bruggelingen naar de 2-0. Wanneer Anderlecht op de proppen kwam, stond een ijzersterke Ryan in de weg. Pas in de 89ste minuut leek het Brugse feestje vergald te worden. Mitrovic lukte de gelijkmaker in een zinderend slot.

Iedereen maakte zich op verlengingen, waarbij het momentum helemaal gekeerd was in het voordeel van Anderlecht. Dat was echter buiten Refaelov gerekend. Met een weergaloze trap in de toegevoegde tijd vlamde hij een afvallende bal van buiten de zestien binnen. Club Brugge stond deze voorsprong niet meer af, meteen de eerste prijs voor blauw-zwart in acht jaar. Het leidde nadien tot tranen bij voorzitter Bart Verhaeghe, die de triomf aan zijn overleden vader opdroeg.

Sinds die bekerfinale is de machine van Club Brugge niet meer gestopt met draaien. Het jaar erop bezorgde Preud’homme nog eens de felbegeerde titel. In 2018 deed Ivan Leko dat over, vorig seizoen leidde Philippe Clement Club Brugge naar de titel.

Fan van onze reeks One day, one goal? Lees dan ook over de vlam van Axel Witsel tegen Club Brugge.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top