Adnan Januzaj, een voetbaltalent dat nog niet internationaal kon schitteren

Sport |
Ooit was hij de revelatie van Manchester United, maar nu wisselen de prestaties van Adnan Januzaj bij Real Sociedad tussen heel goed en minder goed. Als de 25-jarige Rode Duivel nog zijn plaats in de geschiedenisboeken wil verzekeren, mag hij geen enkele kans meer laten liggen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de eerste jaren van zijn profcarrière leek er geen maat te staan op het succes van Januzaj. De Belgisch-Kosovaarse voetballer genoot zijn opleiding bij Sporting Anderlecht en verliet al heel vroeg ons land om zich bij Manchester United te voegen. Amper een jaar na zijn verhuis wist hij het bij de Mancurians te schoppen tot 'Speler van het Jaar'. En alsof dat niet genoeg is, besloot Sir Alex Ferguson in zijn laatste jaar aan de leiding van Man U om het jonge Brusselse wonderkind in zijn eerste elftal te plaatsen. Ook Sir Alex' opvolger David Moyes stond achter deze keuze.

Vroegrijp talent

Het opvolgen van een icoon als Sir Alex Ferguson was geen sinecure. Veel Britse trainers lieten in 2013 deze kelk aan zich voorbijgaan maar David Moyes, die mirakels had verricht voor Everton, was echter wél bereid om de uitdaging aan te gaan. Helaas voor de Mancurians bleek het nieuwe opperhoofd de prestaties van de club niet op peil te kunnen houden. Een reeks verliezen en desillusies volgden elkaar in rap tempo op.
 
Toch was alles niet verloren in het rampseizoen 2013-2014, want Adnan Januzaj was een van de weinige spelers die de meubels nog ietwat kon redden. Op 5 oktober 2013 werd de toekomstige Rode Duivel bijna heilig verklaard toen hij in een wedstrijd tegen Sunderland twee doelpunten afleverde en de overwinning aan Man U bezorgde. Volgens sommige voetbalkenners was Januzaj, toen 18 jaar oud, de jongste speler ooit die in de Premier League twee keer na elkaar scoorde. 
 
Helaas slaagde de Rode Duivel niet in om zijn plaats te vinden bij Manchester United. De Engelsen leenden hem dan maar uit aan Borussia Dortmund. Vervolgens volgde Januzaj het spoor van zijn voormalige trainer Moyes naar Sunderland en Real Sociedad.

Weinig regelmaat

De 25-jarige middenvelder slijt sinds 2017 zijn dagen bij de Baskische voetbalclub Real Sociedad, waar hij af en toe aan de zijlijn staat maar soms ook mag schitteren. Aan het einde van vorig seizoen liet Adnan Januzaj nog maar eens zien dat de Basken op beslissende momenten op hem kunnen rekenen door zijn club te kwalificeren voor de Europa League. Zijn vrije trap bij Atlético Madrid zorgde er effectief voor dat Real Sociedad een Europees ticket kreeg en dat de jonge Belg een plaats in de harten van zijn Baskische fans veroverde.
 
Begin dit jaar leek het even alsof Januzaj zou verkassen naar AS Roma. Er was flink wat interesse vanuit de Italiaanse club, maar uiteindelijk koos de Rode Duivel voor een verlengd verblijf bij de Basken. Dat is opmerkelijk, want technisch gezien heeft de Brusselaar alle kennis in huis om te spelen in een club op hoog niveau. Januzaj staat erom bekend dat hij zich uitstekend voorbereidt voor grote wedstrijden, maar hij moet nog regelmatiger successen boeken. Alleen zo kan hij opklimmen naar de top van het wereldvoetbal.
 
Aanstaande zondag kunnen we Januzajs club weer aan het werk zien om 16 uur in Valladolid. Helaas zal de Brusselaar er niet bij zijn. Eind vorig seizoen raakte hij geblesseerd aan de knie en voor deze wedstrijd werd hij niet geselecteerd. De wedstrijd met Real Sociedad is, net zoals het hele seizoen van de Basken, exclusief te zien op Eleven Sports 1. Deze zender is beschikbaar in de All Sports Option van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top