Wie houdt Bayern München van een 31ste titel?

Bundesliga | Bayern München, dat zich op 16 juni voor de 30ste maal tot Duits kampioen kroonde, is ook dit seizoen de topfavoriet voor de titel. Borussia Dortmund met een stevige Belgische inslag lijkt de enige ploeg die in staat is om de fenomenale serie van acht opeenvolgende Beierse titels te doorbreken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zowel RB Leipzig, Borussia Mönchengladbach als het Borussia Dortmund van Thorgan Hazard en Axel Witsel legden Bayern vorig seizoen het vuur aan de schenen, maar wederom slaagde geen enkele onder hen erin om finaal de Beierse grootmacht af te houden. Op 16 juni, aan het einde van een historische jaargang omwille van de onderbreking door het coronavirus, mocht Bayern zijn 30ste titel in ontvangst nemen, de achtste op een rij. Iets meer dan twee maanden later kroonde de Rekordmeister zich ook een zesde maal tot Champions League-winnaar. Vrijdag 18 september wordt de nieuwe jaargang van de Bundesliga op gang getrapt. En zoals de traditie het wil opent Bayern de debatten om 20u30 thuis tegen Schalke 04.

Sané komt Beierse voorlinie versterken, Meunier trekt naar Dortmund

'Never change  a winning team', luidt het gezegde en dat is men in Beieren ook geenszins van plan. Hans-Dieter Flick beschikt nog steeds over een uitstekende mix tussen ervaren krachten (Lewandowski, Müller, Neuer ...) en jonge groeibriljanten die tot volle wasdom zijn gekomen (Gnabry, Coman, Goretzka ...). De Duitse coach zag de uitleenbeurten van Ivan Perisic en Philippe Coutinho aflopen, maar mag de aalvlugge Leroy Sané (ex-Manchester City) en de jonge doelman Alexander Nübel (ex-Schalke 04) verwelkomen.

Om de rivaliteit aan te gaan, zet ook Borussia Dortmund volop in op stabiliteit. Naast het vertrek van Achraf Hakimi naar Inter Milaan en het aantrekken van Thomas Meunier als vervanger, is BVB er voorlopig in geslaagd om al haar parels zoals het Noorse toptalent Erling Haaland te behouden. Het jonge Braziliaanse talent Reinier, geleend van Real Madrid, komt met hooggespannen verwachtingen en kan voor extra dynamiet zorgen in de aanvalslinie aan de zijde van Jadon Sancho, Thorgan Hazard en de onvermoeibare Marco Reus. Axel Witsel moet op zijn beurt een geel-zwarte verdediging die vorig jaar soms op haar grondvesten stond te beven op slot houden.

Leipzig als joker, het raadsel Schalke 04

Borussia Mönchengladbach zal dit seizoen meer dan waarschijnlijk opnieuw meer dan eens een luis in de pels van zijn tegenstanders zijn en op die manier opnieuw meestrijden voor een ticket voor de Champions League. De echte vraag is echter wat de ambities van RB Leipzig dit seizoen zijn. De halve finalist van de Champions League zet elk jaar reuzenpassen. Maar het vertrek van clubtopschutter Timo Werner naar Chelsea betekent wel een aderlating voor de troepen van Julian Nagelsmann. Het valt af te wachten hoe de spelers de ingenieuze tactische schema's van de 33-jarige Duitse trainer dit seizoen op de mat leggen.

Bayer Leverkusen, het Wolfsburg van Koen Casteels, Hoffenheim en Eintracht Frankfurt zullen zich ook mengen in de strijd voor een Europees ticket. Iets waar Schalke 04 momenteel enkel maar van kan dromen. Dertig jaar na hun laatste titel, in de tweede Bundesliga wel te verstaan, zijn Die Köningsblauen mijlenver verwijderd van een nieuwe trofee. De zevenvoudige kampioen beleefde vorig seizoen onder leiding van David Wagner een catastrofale terugronde. De ploegmaats van Benito Raman hebben met een 14de en een 12de plaats twee magere seizoenen achter de rug. Geruchten doen de ronde over een weinig samenhangende spelerskern en daar zal het vertrek van Weston McKennie naar Juventus en dat van Nübel naar Bayern niet veel goeds aan doen. Een onverwacht vertrek van tacticus David Wagner zou de ploeg misschien wel het broodnodige nieuwe elan kunnen geven.

Een felle strijd tegen de degradatie

Zoals elk jaar zal ook de strijd om niet uit de Bundesliga te denderen op het scherpst van de snee worden gevoerd. Werder Bremen, dat zich vorig seizoen pas in extremis kon redden in de barrages, hoopt om dit jaar niet opnieuw zo'n seizoen door te maken. Die Grün-Weißen kunnen dan wel niet meer rekenen op Claudio Pizarro, die zijn schoenen aan de haak hing, maar tonen zich zeer actief op de transfermarkt met de transfers van onder meer Leonardo Bittencourt, Ömer Toprak en Tahith Chong, een 20-jarige rechterwinger die op uitleenbasis van Manchester City komt.

Naast het FC Köln van Sebastiaan Bornauw, dat het vagevuur wil vermijden, net als Augsburg, is het koffiedik kijken hoe de promovendi zich zullen gedragen. Na elf jaar afwezigheid viert Arminia Bielefeld haar grote rentree in de Duitse elite. De club uit Noordrijn-Westfalen wil alvast geen mal figuur slaan en versterkte zich reeds onder meer met Nathan de Medina (ex-Moeskroen). Stuttgart, dat na een seizoen al zijn heroptreden maakt, zal ook zo snel mogelijk zekerheid willen verwerven over een verlengd verblijf in de hoogste afdeling.

Volg de Bundesliga het hele seizoen lang exclusief op Eleven Sports, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top