Roberto Martinez staat voor een complexe puzzel

UEFA Nations League | België begint zaterdag om 20u45 tegen Denemarken aan zijn campagne in de Nations League. Hoewel weinig competities weer begonnen zijn, zal Roberto Martinez serieus moeten puzzelen om een competitief team op het veld te brengen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

November 2019. Het is bijna tien maanden geleden dat de Rode Duivels elkaar hebben gezien. Op dat moment scoorde Christian Benteke tegen Cyprus het laatste doelpunt voor België in een succesvolle EK-kwalificatiereeks.

Ver weg van het coronavirus was het België van Vincent Kompany toen één van de grote favorieten om het EK te winnen. Inmiddels is de pandemie uitgebroken en het toernooi een jaar uitgesteld.

Een gespreide kalender

Na een maandenlange onderbreking konden sommige kampioenschappen hervatten, behalve de Franse Ligue 1. Sommigen begonnen in mei, anderen in juni. Hetzelfde geldt voor de Champions League en Europa League. Jason Denayer, Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois en Romelu Lukaku bewezen dat ze na de coronabreak alvast niet aan kwaliteit hebben ingeboet. De spelers kregen nadien even rust. Vanaf half september zullen de Premier League, Serie A, La Liga en de Bundesliga aan het nieuwe seizoen beginnen, maar de interlands wachten niet.

Het voordeel van de Jupiler Pro League

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Deense competitie is de Belgische competitie al sinds augustus opnieuw begonnen. Er ontbreken een aantal geblesseerde spelers, en Vincent Kompany stopte moet voetballen. Roberto Martinez kan dus wel een beroep doen op de beste spelers uit de Belgische competitie die al vier speeldagen in de benen hebben.

"Degenen die op het veld staan zullen mentaal en fysiek klaar zijn. Sommigen Duivels zullen geen twee wedstrijden aankunnen (België speelt aanstaande dinsdag ook tegen IJsland, nvdr.). We zullen de inspanningen daarom moeten verdelen volgens de vorm van het moment. Deze wedstrijden bieden kansen voor spelers die al in een bepaald ritme zitten", zei de bondscoach vorige week op een persconferentie.

De Spaanse coach zal daarom een balans moeten vinden tussen de intrinsieke kwaliteit van de spelers en de huidige fysieke mogelijkheden van zijn kern. Eén ding is zeker: het zal voor alle ploegen zo zijn, al kan de Jupiler Pro League internationaal voor één keer eens het verschil maken.

Volg de Nations League-wedstrijd tussen Denemarken en België aanstaande zaterdag om 20.45 uur live op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top