One day, one goal: Jack Wilshere scoort een van de mooiste teamgoals ooit

Premier League | Met drie spelers een hele defensie wegtikken in één tijd, het overkwam het Arsenal-trio Santi Cazorla, Olivier Giroud en Jack Wilshere in 2013. Die laatste legde in het Premier League-duel met Norwich City de bal ook nog eens koelbloedig in het mandje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het voetbal dat Arsenal in de jaren onder Arsène Wenger bracht, was bij vlagen oogstrelend. Maar aan de andere kant van de medaille werd het ook gebruikt als een stok om mee te slaan. “Mooi voetbal, maar niet effectief en daardoor veel te weinig prijzen”, durfde het wel eens klinken bij analisten. Wenger zal het tegendeel beweren: onder zijn leiding werd Arsenal drie keer landskampioen, won het zeven keer de FA Cup en zes keer de Community Shield.

In het seizoen 2013-2014 lijken The Gunners in de beginfase zich te profileren als titelkandidaten. Na zeven speeldagen wordt er maar één keer verloren, onder meer stadsgenoten Fulham en Tottenham worden geklopt. Op speeldag acht ontvangt Arsenal in het eigen Emirates Stadium de Kanaries van Norwich City.

Norwich-defensie kan niet volgen

Al na 18 minuten valt het openingsdoelpunt, maar geen enkele andere goal zal nadien de schoonheid van die treffer kunnen evenaren. Wanneer Santi Carzola vanop de linkerflank naar binnen knijpt, ziet hij centrale middenvelder Jack Wilshere staan. Via een een-tweetje komt de bal bij spits Olivier Giroud terecht. Die zet zelf een dubbelpas op met Wilshere, waardoor de Brit plots oog in oog komt te staan met Norwich-keeper John Ruddy. Op nog geen 7 seconden tijd geeft het trio de hele Norwich-defensie het nakijken.

Met deze heerlijke teamgoal weet Wilshere de toon te zetten voor de rest van de partij. Mesut Özil scoort nog twee keer, Aaron Ramsey legt er ook één in het mandje. Tussendoor mildert Jonathan Howson voor Norwich. Arsenal blikt de Kanaries in met 4-1 en blijft zo mee aan kop van het klassement staan.

Pas in de terugronde laten The Gunners het na om voor de titel mee te strijden. Arsenal sluit het seizoen 2013-2014 af op een vierde plaats, maar wint op het einde van dat jaar alsnog de FA Cup door in de finale Hull City te kloppen met 3-2.

Zoals op de PlayStation

Na de partij worden Cazorla, Giroud en Wilshere bewierookt omwille van de openingsgoal. “Pure kunst” klinkt het op sociale media. “Tiki-taka van de zuiverste vorm”, laat ploegmakker Özil weten. “Het was alsof ze op de PlayStation aan het spelen waren, wat een onwaarschijnlijke goal”, vult de Duitser nog aan.

Alle Arsenal-goals waren overigens die dag absolute pareltjes, maar die van Wilshere was een klasse apart. "Dit was het mooiste teamdoelpunt van het seizoen en een van de mooiste teamgoals die je ooit zal zien”, vertelde analist Jamie Redknapp nadien.

De man kreeg gelijk. De goal van Wilshere werd dat seizoen verkozen tot Doelpunt van het Jaar.

Fan van deze reeks? Lees dan ook ons verhaal over de solo van Kaká tegen Manchester United.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top