One day, one goal: de weergaloze treffer van James Rodriguez tegen Uruguay

Sport | Op 28 juni 2014, tijdens de match tussen Colombia en Uruguay, wist een zekere James Rodriguez de wereld te verbazen met zijn talent door zijn team voor het eerst in de geschiedenis naar de kwartfinales van een WK te loodsen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Rodriguez was negentien jaar toen hij Zuid-Amerika verliet om in Europa te gaan voetballen. In juli 2010 trok hij naar FC Porto, waar zijn landgenoten Radamel Falcao en Fredy Guarín al speelden. Als elegante en efficiënte aanvallende middenvelder werd hij al snel een vaste waarde in de kern van Porto. Daarna vertrok hij al snel richting Ligue I en tekende hij in de zomer van 2013 voor AS Monaco. Aan het einde van het seizoen stond de teller op 12 assists en 9 doelpunten, waarmee hij de beste aangever was in Frankrijk.

Het was dan ook geen verrassing dat hij werd opgenomen in de selectie van Colombia voor het WK 2014 dat in Brazilië doorging. Colombia belandde in een groep met Griekenland, Ivoorkust en Japan en maakte er zijn favorietenrol waar door als eerste te eindigen. Colombia wist de afwezigheid van de geblesseerde sterspeler Radamel Falcao goed op te vangen en daardoor kon de 22-jarige James Rodriguez zich tonen.

De revelatie van het WK

Nadat hij drie keer scoorde in de groepsfase, haalde Rodriguez alles uit de kast in de 1/8ste finale tegen Uruguay. Bij de Uruguayanen ontbrak de geschorste Luis Suarez en Colombia was veel sterker in deze partij. In de 28ste minuut lieten ze dat op heerlijke wijze duidelijk merken.

Nadat James Rodriguez via het hoofd van Abel Aguilar de bal ontving, controleerde hij de bal met de borst. Hij trapte in één tijd met links de bal voorbij de kansloze doelman Fernando Muslera prachtig tegen de touwen. Deze goal gaf de Colombianen vleugels en ze wisten de score in de tweede helft te verdubbelen. Edinson Cavani & co kwamen niet meer terug in de wedstrijd en Colombia plaatste zich voor de eerste keer in de geschiedenis voor de kwartfinales.

Transfer naar Real Madrid

Daar kwam het sprookje ten einde tegen het Brazilië van Neymar, dat met 2-1 won. Rodriguez wist zijn doelpunt, via een strafschop, nog mee te pikken. Met zes goals in vijf wedstrijden eindigde hij als topschutter van het WK, voor Thomas Müller. Zijn doelpunt tegen Uruguay leverde Rodriguez de Puskas Award, de prijs voor het mooiste doelpunt van het jaar, op. Real Madrid haalde hem na het WK voor 80 miljoen euro weg bij AS Monaco.

Ondanks zijn grote talent wist Rodriguez bij Real Madrid nooit echt door te breken. Hij werd twee jaar uitgeleend aan Bayern München en afgelopen seizoen speelde hij slechts acht keer in La Liga. Op zijn 29ste zoekt Rodriguez een nieuwe club en kan hij daar weer zijn beste niveau halen…

Fan van deze reeks? Herbeleef de prachtige vrije trap van Ronaldinho tegen Engeland.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top