One day, one goal: Perbut bezorgt Gent het delirium tegen Tottenham

Sport | Jérémy Perbet is er nooit echt in geslaagd om door te breken bij een topclub in de Jupiler Pro League. Toch is iedereen het erover eens dat de Fransman over een killerinstinct beschikt. In 2017 bezorgde hij AA Gent een onverhoopte kwalificatie in de Europa League tegen de Engelse grootmacht Tottenham.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na zijn ontbolstering bij Charleroi heeft Jérémy Perbet behoorlijk wat clubs versleten in zowel de Jupiler Pro League als de Proximus League. Een ding bleef echter constant: zowel bij Tubeke, Bergen, Gent als Kortrijk slaagde Perbut er steevast in vlot de weg naar doel te vinden. Enkel zijn passages bij Lokeren en Club Brugge waren niet echt succesvol.

Met niet minder dan 90 doelpunten in de Belgische competitie heeft de Fransman zijn plaatsje veroverd in de top 10 van doelpuntenmakers in België. Zijn prestaties bleven dan ook in het buitenland niet onopgemerkt. Jérémy Perbet ontdekte La Liga met Villarreal voor zich aan een Turks avontuur bij Istanbul Basaksehir te wagen, de club die zich recent nog tot kampioen kroonde. De Fransman zal evenwel pas echt internationaal naam maken nadat hij terugkeert naar België en tekent bij AA Gent. Met de Buffalos legt hij in het seizoen 2016-2017 een memorabel parcours af in de Europa League.

Braga gaat als eerste voor de bijl

Als ploeg uit pot 3 bij de loting weet Gent dat hen geen gemakkelijke opdracht wacht in de poules van de Europa League. De eerste plaats wordt al snel opgeëist door het Oekraïense Sjachtar Donetsk dat een foutloos parcours aflegt. De Buffalos tonen zich echter onvermurwbaar in de strijd voor de tweede plaats en muilkorven het Portugese Braga, toch een vertrouwde naam in Europa.

Bij de loting voor de knock-outfase krijgt Gent met Tottenham, afvaller van de Champions League, een absolute klepper voorgeschoteld. De Buffalos tonen zich verre van een vogel voor de kat en slepen, tegen alle verwachtingen in, de heenmatch in de Ghelamco Arena met 1-0 in de wacht.

Tottenham-Belgen moeten het hoofd buigen

De terugmatch in het mythische Wembley belooft echter nog een harde noot om kraken te worden. Via Christian Eriksen komen de Spurs al na 10 minuten op gelijke hoogte. Maar het lot is de troepen van Hein Vanhaezebrouck die avond gunstig gezind. Enkele minuten later komt Gent reeds op gelijke hoogte door een eigen doelpunt van Harry Kane. Het kantelmoment komt er net voor de rust wanneer Deli Alli een rode kaart krijgt voor een stevige tackle.

Toch ondergaat Gent in de tweede helft het spel. Victor Wanyama (ex-Beerschot) brengt Tottenham zelfs opnieuw op 1 doelpunt van de kwalificatie. Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Mousa Dembélé en co bestormen daarna het doel van Gent om de bevrijdende treffer te scoren. Maar eens te meer toont Gent zich realistisch op de tegenaanval. Na zijn doelpunt uit de heenmatch maakt Jérémy Perbet handig gebruik van een slecht afgeweerde voorzet van Kalifa Coulibaly om via Eric Dier te scoren.

In de achtste finales volgt voor Gent, dat het jaar voordien hetzelfde stadium in de Champions League bereikte, een Belgisch onderonsje met Racing Genk. De Limburgers tonen zich echter soeverein, door onder meer met 2-5 te gaan winnen in de Ghelamco Arena. Jérémy Perbet ruilt Gent in juli 2017 in voor Club Brugge, waarna nog omzwervingen bij KV Kortrijk, Charleroi en OHL volgen.

Fan van mooie doelpunten? Ontdek dan hoe Winston Curbelo Standard in de slotseconden bevrijdt tegen VFL Bochum.

Hieronder kan je bovendien het exploot van AA Gent tegen Tottenham herbeleven, met inbegrip van het bevrijdende doelpunt van Jérémy Perbet:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top