One day, one goal: Januzaj bezorgt Manchester United de zege bij eerste basisplaats

Sport | Lang voordat hij de kleuren van Real Sociedad verdedigde, maakte Adnan Januzaj op achttienjarige leeftijd zijn debuut bij Manchester United in de Premier League. Bij zijn eerste optreden in de basis wist hij meteen twee keer te scoren tegen Sunderland.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Adnan Januzaj werd opgeleid bij RSC Anderlecht en vertrok al op zeer jonge leeftijd richting Engeland om voor Manchester United te gaan voetballen. Hij had slechts een jaar nodig om bij de U21 tot ‘Speler van het Jaar’ te worden uitgeroepen.

Sir Alex Ferguson ging aan het einde van het seizoen 2012/2013 stoppen als manager van de club en hij besloot om het Brusselse talent een kans te geven in het eerste elftal. Een keuze die zijn opvolger, David Moyes, wel kon smaken.

Lichtpunt in een grijs seizoen

Het zou voor elke trainer een vergiftigd geschenk zijn om de vrijgekomen plaats van Sir Alex Ferguson, succesvol van 1986 tot 2013, op de bank in te nemen. David Moyes, die het zeer goed had gedaan bij Everton, ging de uitdaging aan. Het eerste seizoen na het vertrek van Ferguson draaide uit op een enorme teleurstelling en Man United eindigde dat eerste jaar onder Moyes op een zevende plaats. Hij werd na tien maanden bedankt voor bewezen diensten.

Niet alles was slecht in het seizoen 2013/2014, want Adnan Januzaj was één van de lichtpunten van dat seizoen. Op 5 oktober 2013 stond hij voor het eerst in de basis tegen Sunderland. De partij begon slecht voor The Mancunians wanneer Cris Gardner Sunderland op voorsprong bracht.

Januzaj zette de bordjes nadien weer in evenwicht met een mooie gecontroleerde trap vanuit het strafschopgebied: 1-1. Tien minuten na de gelijkmaker profiteerde de linksbuiten, aanzien als de opvolger van Ryan Giggs, van matig ontzetten van de defensie om de doelman met een halve volley kansloos te laten.

De keuze van Moyes

Volgens sommige statistieken was Adnan Januzaj met zijn 18 jaar en 242 dagen de jongste speler ooit van Manchester United die twee keer scoorde in één Premier League-wedstrijd, eerder dan Cristiano Ronaldo, Ryan Giggs en Wayne Rooney. Helaas lukte het de Brusselaar nooit om echt zijn plaats te veroveren bij Manchester United. Hij werd eerst uitgeleend aan Borussia Dortmund, nadien trok hij op huurbasis naar Sunderland - waar David Moyes toen manager was - vooraleer hij naar Real Sociedad verkaste.

De 25-jarige aanvallende middenvelder kent gouden tijden bij de Baskische club, ook al zit hij regelmatig op de bank. In januari werd hij nog gelinkt aan een transfer en de luxe-invaller van de nationale ploeg kan in de toekomst misschien weer een stap hogerop zetten met een transfer naar een topclub.

Fan van deze reeks? Herbeleef dan het geweldige doelpunt van Matt Le Tissier.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top