Wat is er geworden van de nieuwe Messi's?

La Liga | Lionel Messi, misschien wel de beste voetballer die ooit zijn kunstjes heeft vertoond op de grasmat, wordt op woensdag 24 juni 33 jaar. Doorheen de jaren pakte de sportpers wereldwijd graag uit met de komst van de nieuwe Messi, die dan de troonopvolger zou moeten worden van de Argentijnse balvirtuoos. Proximus Pickx selecteerde vijf gedoodverfde opvolgers van diverse pluimage en evalueerde welke impact het etiket had op hun carrière.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Getipt worden als de nieuwe Messi staat voor velen gelijk met het hypothekeren van de carrière van jonge, talentvolle voetballers. Een uiterlijke gelijkenis, een vlotte dribbel of gewoon een kleine, linksvoetige voetballer, meestal is er niet meteen heel veel nodig om het etiket van de nieuwe Messi opgeplakt te krijgen. Er zijn doorheen de jaren dan ook heel veel nieuwe Messi’s opgestaan, maar slechts weinigen zijn erin geslaagd nog maar aan de enkels van de ster van Barcelona te komen. Wij lichten er alvast vijf voor jou uit en evalueren hoe zwaar het etiket hen is bevallen.

1. Bojan Krkic, de Catalaanse Messi

Het hoeft niet te verwonderen dat vele van Messi’s natuurlijke opvolgers ontsproten in La Masia, het wereldvermaarde opleidingscentrum van FC Barcelona waar ook La Pulga werd gevormd en gekneed. Messi zelf was nog maar amper doorgebroken bij Barça toen zijn opvolger al aan de deur van het eerste elftal kwam kloppen. Bojan Krkic, een Spanjaard met Servische roots, speelde in de jeugdelftallen alles aan flarden en lukte meer dan 800 doelpunten. Een grote carrière lag in het verschiet, zeker toen hij in het eerste elftal mocht debuteren aan de zijde van Messi, Ronaldinho en co. De grote doorbraak kwam er echter niet en coach Pep Guardiola zette de spits op een zijspoor, waarna omzwervingen volgden bij Roma, Ajax en Stoke City. Nu vertoeft de ondertussen 29-jarige Krkic bij het Amerikaanse Montreal Impact. Bojan zelf heeft zich al neergelegd bij zijn lot:“Ik ken mijn kwaliteiten en ik weet dat ik geen Messi ben”, vertelde de aanvaller aan The Guardian. “Ik ben Bojan. Als mensen zeggen ‘deze jongen was niet de nieuwe Messi’, dan kan ik dat enkel beamen.”

2. Sardar Azmoun, de Iraanse Messi

Dat de nieuwe Messi’s niet enkel in Catalonië of bij uitbreiding in Europa rondlopen, blijkt onder meer uit het voorbeeld van Sardar Azmoun, de Iraanse Messi. Dat Azmoun zowel fysiek als qua spelstijl meer gelijkenissen vertoont met Zlatan Ibrahimovic is daarbij geen domper op de feestvreugde. De 25-jarige ster van het Iraanse voetbal maakt ondertussen reeds zeven jaar lang het mooie weer in Rusland, eerst bij Roebin Kazan en sinds dit seizoen bij Zenit Sint-Petersburg. Daar maakt hij dit seizoen zelfs zoveel indruk dat Britse media hem tippen voor een mogelijke overgang naar Arsenal.

3. Nguyen Cong Phuong, de Vietnamese Messi

Dat het etiket van de nieuwe Messi soms wel eens te kwistig in het rond wordt gestrooid, bewijst de Vietnamese voetballer Nguyen Cong Phuong. Cong Phuong, ook wel de Vietnamese Messi genoemd, werd begin dit seizoen met de nodige bombarie voorgesteld bij Sint-Truiden. In 21 potentiële wedstrijden bij de Kanaries kwam de Vietnamees echter slechts aan een schamele 20 minuten in het eerste elftal. En het dient gezegd dat hij daarbij meer opviel omwille van zijn excentrieke kapsel dan omwille van zijn voetbalkwaliteiten. In januari 2020 mocht hij dan ook een ticketje retour boeken naar zijn thuisland.

4. Martin Ödegaard, de Noorse Messi

Of Martin Ödegaard ooit in de voetsporen zal treden van Lionel Messi valt te betwijfelen, maar na enkele moeilijke jaren komt de Noorse revelatie stilaan wel opnieuw aan de oppervlakte. Na zijn debuut bij Strømsgodset op amper 15-jarige leeftijd, heeft heel Europa al gauw de mond vol van het Noorse wonderkind. De enorme hype rond de aanvallende middenvelder levert hem een prestigieuze transfer op naar Real Madrid, waar hij eerst twee jaartjes mag rijpen in het B-elftal. Na uitleenbeurten aan Heerenveen en Vitesse, drukt de nog steeds maar 21-jarige Noor dit seizoen zijn stempel bij Real Sociedad. De kans zit er dan ook dik in dat Ödegaard zich volgend seizoen mag tonen in het eerste elftal van Real Madrid.

5. Mo Salah, de Egyptische Messi

De voorbeelden van de nieuwe Messi’s die tenonder gingen aan de vergelijking of gewoon overroepen waren zijn legio. Toch is er ook een voorbeeld van een speler die dan wel (nog) niet de nieuwe Messi is, maar toch in de buurt komt. Mo Salah, de Egyptische doelpuntenmachine van Liverpool, kreeg tijdens zijn periode bij het Zwitserse FC Basel het etiket de nieuwe Messi opgekleefd. The Egyptian King maakt namelijk net als Messi indruk met zijn rushes op volle snelheid met bal aan de voet. Na een mislukte passage bij Chelsea komt de Egyptenaar bij AS Roma opnieuw aan de oppervlakte, waarna Jürgen Klopp hem een plaatsje gunt in zijn aanvallende drietand. In drie seizoenen bij The Reds was Salah reeds goed voor 91 doelpunten in 144 wedstrijden. Bovendien prijken ook een Champions League-trofee en binnenkort ook een eerste titel in 30 jaar op zijn schouw. In de toekomst spreken we misschien wel over de nieuwe Salah in plaats van over de nieuwe Messi...

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top