Lamkel Zé: fantastische voetballer met uitpuilend fratsenboek

Jupiler Pro League | Geniaal met de voeten, maar crazy in the coconut. Iemand die alles kan, maar waar soms het licht uit gaat. Het is een omschrijving die Antwerp-speler Lamkel Zé best wel ligt. Wie anders dan de Kameroener konden we nemen om onze rubriek “Enfants Terribles” af te sluiten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Juli 2018: Antwerp kondigt de inkomende transfer van Didier Lamkel Zé aan. Op dat moment neemt The Great Old de flankaanvaller over van de Franse tweedeklasser Niort. Lamkel Zé laat zich snel opmerken door zijn techniek, actieradius en loopvermogen. Met leuke goals en trucjes wordt hij snel een publiekslieveling. Maar even vlug ontdekken ze bij Antwerp dat Lamkel Zé een speler is waar je een handleiding voor nodig hebt.

Antwerp misloopt plek in Europa League

Zo heeft Lamkel Zé in de twee seizoenen waar hij voor Antwerp uitkwam zich geregeld laten verleiden tot het pakken van domme rode kaarten. Ook te laat of zelfs niet opdagen voor trainingen zijn schering en inslag bij de Kameroener.

Bij Antwerp beseffen ze echter dat ze mogelijk goud in handen hebben met Lamkel Zé. Ondanks zijn fratsen wil de club investeren in zijn flankaanvaller. Ze willen van Lamkel Zé een volwassen voetballer maken, eentje die genialiteit koppelt aan focus en regelmaat.

Maar aan het begin van dit seizoen gaat het plots grondig mis. Antwerp speelt eind augustus de finale voorronde om zich te plaatsen voor de Europa League. Tegenstander is AZ Alkmaar. In Nederland wordt het 1-1, de Antwerpenaren hebben alles in handen om de klus zelf te klaren op de Heizel. Lamkel Zé scoort een kwartier voor tijd de 1-0 nadat Antwerp al een poos met z’n tienen stond doordat Dieumerci Mbokani met rood van het veld was gestuurd. De Kameroener viert echter te uitbundig zijn goal, wat hem een tweede geel en dus rood oplevert. Het eindresultaat was zuur voor Antwerp: met negen spelers gaat The Great Old in de verleningen met 1-4 kopje onder.

Nieuwe Didier blijft provoceren

Zijn actie blijft niet zonder gevolgen. Ook in de kleedkamer ontstaat er gemor. Als enkele dagen later Lamkel Zé op training in de clinch gaat met doelman Sinan Bolat, lijken zijn dagen geteld in Antwerpen. Toch tekent de Kameroener in oktober vorig jaar een nieuw contract. Enkele dagen later laat hij zich in het competitieduel tegen Kortrijk opmerken met een ludieke viering. Zo haalt hij een shirt boven met daarop geschreven: “Lamkel Zé na kalm!” Het woelwater is duidelijk naar de pers toe. “Jullie gaan een nieuwe Didier ontdekken. Ik ga mijn leven beteren.”

Maar al snel vervalt Lamkel Zé opnieuw in zijn oude gewoontes. Tegen Club Brugge en Standard provoceert hij de rivaliserende supporters. Vooral in Luik ontaarden zijn gestes in ordinaire knokpartijen. De supporters van Club Brugge noemt hij overigens op Instagram een bende wankers.

Zelfs in een vriendschappelijk duel tijdens de winterstage gaat het licht uit bij Lamkel Zé. Na amper 10 minuten wordt hij wegens natrappen met rood van het veld gestuurd. Zijn krediet raakt stilaan op, vooral in de kleedkamer maar ook bij de eigen supporters. Wanneer hij een penalty in de beker tegen Kortrijk opeist, maar mist, fluit de Antwerp-aanhang hem uit.

Intussen is Antwerp volop bezig met de voorbereidingen voor volgend seizoen. Opnieuw liet Lamkel Zé meteen van zich spreken door zijn kat te sturen voor de eerste veldtrainingen. Het is maar de vraag of Ivan Leko, de nieuwe coach van Antwerp, Lamkel Zé zal opnemen in zijn plannen voor komende seizoen.

Wil je nog snel het vorige "Enfants Terribles"-verhaal lezen? Surf dan hier naar het verhaal over ex-doelman Stijn Stijnen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top