One day, one goal: kruisraket Jonathan Legear bekroont Europese topavond Anderlecht

Sport | Op 25 februari 2010, iets meer dan 10 jaar geleden, beleefde de toen 22-jarige Jonathan Legear zijn moment de gloire. Met een kanonskogel zette de blonde Luikenaar Anderlecht op weg naar de kwalificatie voor de achtste finales van de Europa League.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jonathan Legear is het type speler waarvan je voor aanvang van de wedstrijd zelden tot nooit weet wat hij die avond op de mat zal leggen. De winger wisselt dan ook het beste met het slechtste af, maar beleeft in het seizoen 2009-2010 een boerenjaar met Anderlecht, zowel in het eigen kampioenschap als op het Europese toneel.

Na de schoppartij tegen Standard op 30 augustus, waarin paars-wit in één klap sterkhouders Jan Polak en Marcin Wasilewski voor lange tijd verliest, dient Ariël Jacobs volop kansen te geven aan de jonge garde. Zo ontbolsteren dat seizoen onder meer Romelu Lukaku en Cheikhou Kouyaté, maar op het Europese toneel zou een andere speler de schijnwerpers opeisen: Jonathan Legear. Na de uitschakeling tegen Olympique Lyon in de laatste voorronde voor de Champions League, komt RSCA terecht in de allereerste editie van de Europa League, waarin het een poule met Ajax, FC Timisoara en Dinamo Zagreb als winnaar afsluit.

Kruisraket in de winkelhaak

In de zestiende finales wordt Anderlecht uitgeloot tegen het Spaanse Athletic Bilbao, dat op dat moment onder meer Javi Martinez en Fernando Llorente in haar rangen telt. Na het 1-1 gelijkspel in de heenmatch, volgt op 25 februari 2010 de terugmatch in het Astridpark.

Al van bij de start grijpt RSCA de fiere Basken bij de keel. De amper 16-jarige Lukaku opent al na vier minuten de score, waarna een eigen doelpunt en een rake kopbal van Roland Juhasz in de vijftigste minuut voor een 3-0 voorsprong zorgen. Maar dan moet het gloriemoment van Mister Europe Jonathan Legear nog komen. In de 68ste minuut dwingt paars-wit een vrije trap af aan de zijkant van het veld, een paar meter van de rand van het strafschopgebied. In plaats van de bal voor de kooi te zwieren, duwt Mbark Boussoufa het balletje opzij naar Jonathan Legear. Het nummer 13 neemt zijn aanloop en vuurt vanop zo'n 25 meter een pegel af met zijn rechtervoet, die prinsheerlijk in de rechterbovenhoek belandt. Het Astridpark staat in vuur en vlam en geniet van een van die Europese glorieavonden.

Mister Europe verzeilt van de regen in de drop

In de achtste finales treft Anderlecht het Duitse Hamburg, dat, ondanks een nieuwe knappe pegel van de blonde Anderlechtspeler, over twee wedstrijden te sterk blijkt. HSV schakelt in de volgende ronde met Standard overigens opnieuw een Belgische tegenstander uit. Legaer sluit zijn Europees seizoen af met zes doelpunten en drie assists, wat hem de bijnaam Mister Europe oplevert.

Nadien gaat het echter stijl bergaf met de carrière van de rechtsbuiten. Na zijn transfer naar het Russische Terek Grozny volgen de clubs zich in sneltempo op en komt de blonde voetballer voornamelijk in het nieuws omwille van extrasportieve zaken. Zelfs een terugkeer naar zijn moederclub Standard zorgt niet voor een doorstart van de carrière van de intussen 33-jarige voetballer, die nu het mooie weer maakt bij Wezet in eerste amateur. Het kan verkeren!

Fan van onze reeks over iconische doelpunten? Lees dan ook onze vorige aflevering over de magistrale lob van Poborsky tegen Portugal

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top