Bayern opnieuw kampioen: het relaas van een bewogen seizoen

Sport | De Bundesliga duurt 34 speeldagen, en op het eind speelt Bayern München kampioen. Variërend op Gary Linekers uitspraak over de altijd winnende Duitsers, kunnen we stellen dat er opnieuw niets aan Der Rekordmeister te doen was dit seizoen. Of toch wel? Toen trainer Niko Kovac in november ontslagen werd, stond Bayern pas op de vierde plaats.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bayern München heeft zich voor de achtste keer op rij tot kampioen van Duitsland gekroond, hun 30ste landstitel ooit. RB Leipzig, Borussia Mönchengladbach en het Borussia Dortmund van Rode Duivels Thorgan Hazard en Axel Witsel toonden zich waardige concurrenten voor de titel in de Bundesliga. Maar uiteindelijk moesten ze allemaal in het zand bijten.

Nochtans ziet het er eind vorig jaar nog goed uit voor de uitdagers van Bayern. Voor het eerst sinds 2012 lijkt er een andere club dan die uit Beieren met de oppergaai te gaan lopen. Op dat moment, we tekenen begin november, is Niko Kovac nog steeds de T1 bij Der Rekordmeister. Het seizoen daarvoor leidde hij de club naar de dubbel.

Geen glans onder Kovac

Toch zijn velen in de bestuurskamer van Bayern geen grote fan van Kovac. Velen zien in hem niet de grote vakman die een topclub als Bayern glans kan geven. Zijn gebrek aan tactiek en duidelijke communicatie zorgen voor voldoende ergernis.

Wanneer Bayern op speeldag tien een 5-1 nederlaag aangesmeerd krijgt op bezoek bij Frankfurt, nota bene de ex-club van Kovac, zakt Bayern naar de vierde plaats in de Bundesliga. Het bestuur grijpt in: Kovac krijgt zijn C4. Meteen doen ronkende namen als José Mourinho en Massimiliano Allegri de ronde om Kovac op te volgen.

Maar bij Bayern maken ze een grote gok. Assistent-trainer Hans-Dieter Flick, die als T2 onder Joachim Löw met Duitsland de wereldtitel pakte in 2014, mag voorlopig de honneurs waarnemen. Wanneer hij Bayern naar twee 4-0 zeges loodst, onder meer tegen concurrent Dortmund, klaart de hemel meteen wat open voor de Beierse club. Twee verliezen tegen Leverkusen en Mönchengladbach doen de sfeer weer snel omslaan. Gladbach staat na 14 speeldagen op 1 in de Bundesliga met 31 punten, Bayern volgt op 7 punten.

Hans-Dieter “flickt” het

Toch behoudt Bayern het vertrouwen in Flick en zegt voorzitter Karl-Heinz Rummenigge op dat moment aan de vakpers dat hij zeker tot nieuwjaar hoofdcoach blijft. “Flick is tactisch indrukwekkend en heeft een goede band met de spelers. We hebben alle vertrouwen in Hansi”, klinkt het dan.

Het vertrouwen werpt met branie zijn vruchten af. Het verlies tegen Gladbach is meteen ook het laatste voor Bayern onder Flick. Enkel tegen Leipzig wordt er na een 0-0 niet gewonnen. Ook in de beker stoomt het door naar de finale, waardoor Bayern voor het tweede jaar op rij de dubbel mag ambiëren. Niet enkel een mogelijke dubbel ligt trouwens op tafel voor de club, ook nog een treble. Gezien de huidige vorm zouden de Duitsers wel eens de grote favoriet kunnen worden voor de eindfase in de Champions League, zeker nu onder meer titelverdediger Liverpool uit het toernooi ligt. Het zou een evenaring kunnen worden van het historische seizoen 2012-2013.

Vooral het duo Robert Lewandowski – Thomas Müller maakt van iedere tegenstander brandhout. De Poolse pletwals wist dit seizoen garant te staan voor reeds 46 doelpunten over alle competities heen. Met zijn 31ste treffer tegen Werder Bremen brak hij trouwens zijn eigen Bundesligarecord. Müller van zijn kant heeft 20 assists achter zijn naam staan, een evenaring van het record van Kevin De Bruyne in het seizoen 2014-2015. En Flick? Die werd beloond met een contract als T1 tot 2023.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top