One day, one goal: Roger Milla danst erop los op WK 1990

Sport | Roger Milla is één van de beste aanvallers die er ooit heeft rondgelopen op het Afrikaanse continent. De spits uit Kameroen maakte zich op het WK 1990 onsterfelijk en zorgde voor een hype die vandaag de dag nog merkbaar is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het was Paul Biya, toenmalig president van Kameroen, die de aanvaller richting WK-selectie duwde. Milla speelde toen op het Franse eiland Reunion en viel de president op tijdens een liefdadigheidswedstrijd. Er kwam toen bijzonder veel kritiek op de invloed van de president op die beslissing, maar niemand die toen had verwacht wat zou gaan volgen…

Op dat WK zorgde Milla voor sensatie tegen Roemenië (2-1-zege), met onder meer Gheorghe Hagi in zijn rangen. Het was Milla die zich toonde aan de wereld. Hij scoorde twee keer en werd de held van de natie. Op het WK, dat in Italië doorging, was Milla al 38 jaar oud. De spits zat met Kameroen op dat WK ook nog in een groep met Argentinië en Rusland. In de openingswedstrijd tegen het Argentinië van Diego Armando Maradona werd met 0-1 gewonnen en tegen de Russen met 0-4 verloren. Kameroen plaatste zich voor de 1/8ste finales.

Milla schrijft voetbalgeschiedenis

Daar troffen de 'Ontembare Leeuwen', de bijnaam van de nationale ploeg, Colombia. De Zuid-Amerikanen waren de topfavoriet maar het was wéér de ex-speler van Saint-Etienne die de grote ster was. In de verlengingen scoorde hij twee keer en het waren twee opvallende doelpunten.

De openingstreffer kwam er na een vinnige dribbel en knap schot, het tweede kwam er na een blunder van Réne Higuita. De legendarische doelman stond bekend omwille van zijn spectaculaire manier van keepen en hij probeerde Milla te dribbelen, maar de 38-jarige aanvaller ontfutselde hem de bal en scoorde. Kameroen kwalificeerde zich voor de kwartfinales, waar Engeland met 1-0 te sterk was. Gary Lineker zorgde voor de enige treffer.

Oudste doelpuntenmaker op een WK

Het was Milla die samen met Kameroen de harten van de voetballiefhebber had veroverd én hij schreef voetbalgeschiedenis. Kameroen was het eerste Afrikaanse land dat ooit tot de kwartfinales van een WK doorstootte en Milla belandde voor zijn doelpuntenvieringen ook in de geschiedenisboeken.

Na elk doelpunt deed Milla immers een dansje rond de cornervlag en dat wordt tot op de dag van vandaag nog gebruikt als viering bij doelpunten. De spits uit Kameroen speelde tot zijn 44ste, hij was er zelfs nog bij op het WK 1994 en scoorde tegen Rusland. Met zijn 42 jaar en 39 dagen is hij nog altijd de oudste speler die ooit scoorde op een wereldkampioenschap. Milla is ondertussen 68 jaar en is één van de grote ambassadeurs van het Afrikaanse voetbal bij de FIFA.

In onderstaand filmpje kan je in het begin de goals tegen Roemenië bekijken, de goals tegen Colombia kunt u bekijken als u 54 seconden verder kijkt.

Fan van deze reeks? Lees onze vorige aflevering, over de verschroeiende uithaal van Steven Gerrard.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top