Wat je moet weten over Philippe Montanier, de nieuwe hoofdcoach van Standard

Jupiler Pro League | Na het vertrek van Michel Preud'homme als trainer bij Standard deden meerdere namen van potentiële opvolgers de ronde. De Luikse club pakte woensdag uit met de uitverkorene: Philippe Montanier. Maar wie is de nieuwe sterke man van de Rouches?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Marc Wilmots, Rémi Garde of Christian Panucci. Verschillende namen deden de afgelopen dagen de ronde om de vacante positie van trainer van Standard in te vullen. Standard verraste woensdag iedereen door de handtekening van de Franse tacticus Philippe Montanier aan te kondigen. Die werd in februari aan de deur gezet bij RC Lens in de Ligue 2.

Opnieuw een ex-keeper

Als modale doelman in de jaren 90 debuteert de Normandist bij Caen. Vanop het achterplan, als doublure, maakt hij de promotie naar de Ligue 1 mee. In zijn eerste seizoen bij de elite werpt Philippe Montanier zich op tot onbetwist titularis. Zijn prestaties springen in het oog bij de grotere clubs uit Frankrijk en uiteindelijk tekent hij een contract bij Nantes.

In het Beaujoire moet Montanier zich echter tevreden stellen met een plaatsje langs de zijlijn. Dat is meteen ook de reden waarom de keeper het jaar nadien terugkeert naar de oude stal. Na zijn terugkeer neemt hij zijn plekje onder de lat weer in en kwalificeert hij zich met SM Caen voor de UEFA Cup. In het vervolg van zijn carrière verdedigt Montanier onder meer nog de kleuren van Toulouse in de Ligue 2, maar ook van FC Gueugnon en Saint-Etienne. In 2000 bergt hij zijn handschoenen voorgoed op.

Van het Barcelona van het Noorden tot de Champions League met Sociedad

Na zijn afscheid blijft Montanier in het voetbalwereldje en wordt hij sportief directeur bij SM Caen. Een ervaring van korte duur, want de voormalige keeper stort zich op een trainerscarrière en wordt in april 2001 T2 bij Toulouse. In 2004 neemt hij voor het eerst de teugels in handen van een voetbalclub. In amper vijf seizoenen tijd loodst hij US Boulogne van de vierde naar de hoogste klasse. De Normandist wordt voor zijn inspanningen beloond met de titel van trainer van het jaar 2008-2009 in de Ligue 2.

Het jaar nadien verkast hij naar Valenciennes, waar zijn offensieve speelstijl de club de bijnaam "Barcelona van het Noorden" oplevert. De Noord-Franse club, die in zijn rangen onder meer de voormalige Anderlechtaanvaller Gregory Pujol telt, gooit vooral hoge ogen in haar uitwedstrijden.

In 2011 bevestigt Montanier zijn status van aanvallend ingestelde coach door te tekenen bij Real Sociedad. Onder leiding van Antoine Griezmann en Carlos Vela hijsen de Basken zich naar een vierde plaats in La Liga, die recht geeft op kwalificatie voor de Champions League. De aanvallende spelstijl van de blauw-witten, gekruid met dodelijke counters, wordt gesmaakt door alle kenners. De coach wordt dan ook beloond met de titel van beste trainer in Spanje in het seizoen 2012-2013.

Hobbelparcours bij Nottingham Forest, Rennes en Lens

Tot op dit moment in zijn trainerscarrière besliste Philippe Montanier steevast zelf wanneer hij zijn werkgever vaarwel zou zeggen. In het vervolg van zijn carrière zou dat echter anders uitdraaien. De Fransman wordt na zijn terugkeer naar de heimat bij Rennes op straat gezet, ondanks het behalen van de finale van de Coupe de France. De tacticus heeft moeite om zich aan te passen aan zijn steeds wisselende spelerskern, onder impuls van een voorzitter die koste wat het kost de kassa wil spijzen. In juni 2016 waagt hij zich aan een Engels avontuur, meer bepaald bij Nottingham Forest in de Championship. Daar krijgt hij de steun van de toekomstige koper, die er uiteindelijk echter niet in slaagt om de club op de kop te tikken. De Koeweitische eigenaar ondersteunt hem doorheen zijn regeerperiode maar halvelings. Na enkele slechte resulaten twijfelt hij dan ook geen seconde om Montanier aan de deur te zetten.

RC Lens haalt Montanier in mei 2018 aan boord en in zijn eerste seizoen leidt hij de Sang et Or meteen naar de play-offs voor promotie naar de Ligue 1. Die vormen dat seizoen echter het eindstation. Na het eerste deel van het daaropvolgende seizoen op de koppositie te hebben doorgebracht, slaagt de voormalige doelman er niet in om na de winterstop dezelfde resultaten te behalen. Op 25 februari 2020 wordt hij uit zijn functie ontheven. Met het behalen van 88% van het puntentotaal van de Nordisten speelt Philippe Montanier niettemin een essentiële rol in de promotie van RC Lens.

Zijn speelstijl lijkt de laatste jaren een meer defensief elan te hebben gekregen, maar dat ligt hoogtswaarschijnlijk eerder aan het spelersmateriaal dat ter zijner beschikking was. Philippe Montanier is en blijft in essentie een offensief ingestelde leermeester. Het valt natuurlijk te bezien of Standard hem de nodige wapens kan verschaffen om die speelstijl ook volgend seizoen uit te dragen.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top