Tien ploegen op zoek naar de gloriedagen van weleer

Jupiler Pro League | De afgelopen tien weken liet Proximus Pickx haar licht schijnen over tien voormalige succesformaties die afgezakt zijn naar de lagere echelons van hun respectievelijke competities. Ploegen op zoek naar de gloriedagen van weleer, die ze misschien wel nooit meer zullen herbeleven. Een overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sunderland

Sinds een tweetal maanden kan je op Netflix terecht voor het tweede seizoen van "Sunderland 'Til I Die", een serie die inzoomt op de huidige situatie bij de Black Cats. "Het team van alle talenten" speelde tijdens het begin van de eeuw alles en iedereen kapot, maar verkommert nu in de League One, het derde niveau in Engeland.

Hoe het zover is kunnen komen met deze roemruchte club uit het noordoosten van Engeland lees je in "Slapende reuzen: Sunderland, 'het team van alle talenten'"!

Nottingham Forest

Met hun 'Garibaldi' roodgekleurde truitjes bestormde Notthingham Forest eind jaren 70 de Europese voetbalhemel. Twee Europacup I-trofeeën blinken op de schouw bij een van de oudste nog bestaande voetbalclubs ter wereld. Helaas voor de fans van The Tricky Trees volgde medio jaren 90 een geleidelijke neergang.

In "Slapende reuzen: Nottingham Forest, van Europese topper tot vergane glorie" lees je het relaas achter de opmars en neergang van de club uit het vredige West Bridgford!

Hamburger SV

Tegelijkertijd met Nottingham Forest deelde nog een andere vergane glorie de lakens uit op het Europese toneel. Hamburg SV en Nottingham Forest stonden zelfs tegenover elkaar in de finale van de Europacup I in 1980.

Wat Das endlose Endspiel en de legendarische stadionklok ons leren over de Traditionsvereine bij uitstek kan je in het artikel  "Slapende reuzen: vergane glorie Hamburger SV" rustig nalezen.

Club Luik

Een uitstekende quizvraag: wie schopte het tot allereerste kampioen in de vaderlandse competitie? Het antwoord vind je aan de boorden van de Maas, maar niet bij de grote rivalen van Standard. Club Luikt domineerde de beginjaren van het kampioenschap, maar kwijnt nu weg in de schaduw van de Rouches. Het kan verkeren!

Het verhaal over de hoogdagen van de voormalige club van Jacky Munaron, Jean-François De Sart en Robert Waseige lees je in  "Slapende reuzen: Club Luik, de eerste kampioen in België"!

Pro Vercelli

Pro Vercelli doet je in eerste instantie misschien eerder aan een pastasoort dan aan een voetbalclub denken. En toch, de Leeuwen domineerden de begindagen van het Italiaanse profvoetbal om daarna in de schaduw van de meer kapitaalkrachtige clubs uit Turijn, Milaan en Rome geleidelijk aan van haar pluimen te verliezen.

Het relaas van de Piëmontijnse club lees je in "Slapende reuzen: Pro Vercelli"!

Auxerre

Als AJ Auxerre ter sprake komt, denken we meteen aan de legendarische coach Guy Roux die de ex-club van Enzo Scifo 40(!) jaar lang op sleeptouw nam. Nadien vergleed de club uit het centrum van Frankrijk echter opnieuw in de anonimiteit van de tweede klasse.

Wil je een duik in de fiere geschiedenis van de blauw-witten nemen, lees dan "Slapende reuzen: het Auxerre van karaktercoach Guy Roux" over het relaas van de opgang en neergang van de club!

Lierse

De vergane glorie uit Lier is sinds 2018 niet meer. Dankzij een reddingsboei van Oosterzonen probeert het nieuw opgerichte Lierse Kempenzonen de gloriedagen van weleer te laten terugkeren, toen kleppers als Jan Ceulemans, Gert Verheyen en Dany Verlinden hun eerste pasjes zetten in het geel-zwarte shirt.

Hoe het zover is kunnen komen, lees je in "Slapende reuzen: Lierse"!

Carl Zeiss Jena FC

Wat doet een club uit de bodem van het klassement in de derde afdeling in de reeks slapende voetbalreuzen horen we jou luidop denken? In het relaas over het roemrijke verleden van Carl Zeiss Jena lees je onder meer wat Roland Duchâtelets speeltje te maken heeft met Napoleon Bonaparte en welk record de Oost-Duitse club op haar naam heeft staan.

Het volledige verhaal lees je in "Slapende reuzen: Carl Zeiss Jena"!

Deportivo La Coruña

Hoe kon een club uit het provinciestadje La Coruña uitgroeien tot de Spaanse én Europese top eind jaren 90 en begin jaren 2000? Depor beleefde zijn hoogdagen eerst als Superdepor en later als Eurodepor. El Milanazo, of het Mirakel van Milaan, doet het hart van de supporters van Los Blanquiazules nog steeds net dat tikkeltje sneller slaan.

Het volledige relaas lees je in "Van Spaanse topploeg tot degradatiekandidaat in tweede klasse: de neergang van provincieclub Deportivo La Coruña"!

Blackburn Rovers

Een van de stichtende leden van de Football League (de voorloper van de Premier League, red.) die jarenlang verkommert in de Championship. Dat moet wel Blackburn Rovers zijn.

Hoe het zover is kunnen komen met de Blue and Whites lees je in "Drievoudig Engels kampioen Blackburn Rovers verkommert in de Championship"!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top