One day, one goal: Sony Anderson rondt collectief meesterwerk van Lyon af tegen Inter

Sport | We moeten al terug naar de vroege jaren 2000 om de hoogdagen van Lyon te herbeleven. De club werd in die periode zeven keer na elkaar kampioen in Frankrijk. Les Gones schitterden daarnaast ook op het Europese toneel. In 2002 scoorde Sonny Anderson een fantastische goal tegen Inter, die de fans van Lyon zich nog steeds levendig zullen herinneren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We keren terug naar 22 oktober 2002. Olympique Lyonnais zit na een 6 op 9 op koers om de volgende ronde van het Europese kampioenenbal te halen. Lyon nam eerst een valse start na een 2-1 verlies bij Ajax, maar maakte dat nadien goed met een 5-0 zege tegen Rosenborg. Na een 1-2 zege op bezoek bij Inter, mogen de Italianen die 22ste oktober zelf de trip wagen naar Frankrijk.

De troepen van Paul Le Guen zijn gewaarschuwd. Het Inter van Hector Cuper aast op revanche en wil kost wat kost de eerste plaats in groep D bemachtigen. De blauw-zwarte brigade uit Milaan kan rekenen op ronkende namen als Francesco Toldo, Javier Zanetti, Sergio Conceiçao, Hernan Crespo en Christian Vieri. Lyon kan daar namen als Gregory Coupet, Juninho en Sonny Anderson tegenover plaatsen.

Inter-defensie kan niet volgen

Die laatste opent de debatten na 22 minuten op een fantastische manier. Vooral het inluidende werk van zijn teammaats maken van Andersons goal een echt pareltje. Wanneer plots teamgenoten Vikash Dhorasoo, Eric Carrière en Mahamadou Diarra het gaspedaal induwen, krijgen we een waar tiki-takaspektakel te zien. De bal gaat plots zo snel van voet tot voet, dat de verdediging van Inter tureluurs wordt gespeeld. Een een-tweetje tussen Carrière en Anderson zorgt ervoor dat de Lyon-spits alleen voor Toldo verschijnt. Die twijfelt niet en knalt de bal snoeihard voorbij de Italiaanse keeper. Uiteindelijk eindigt het treffen op een spektakelrijke 3-3. Anderson scoort een kwartier voor tijd nog de gelijkmaker.

In de overige groepswedstrijden zou Lyon zijn mooie puntentotaal niet echt meer kunnen uitbreiden. Het schiet zichzelf in de voet na een verlies tegen Ajax en een gelijkspel tegen Rosenborg. Lyon eindigt derde in zijn poule en wordt doorverwezen naar de UEFA Cup, waar het in de derde ronde meteen wordt gewipt door het Turkse Denizlispor. Inter van zijn kant zou nog doorstomen tot de halve finales van de Champions League, om eruit te gaan tegen stadsrivaal AC Milan die wat later de beker met de grote oren in de lucht zou mogen steken.

Uiteindelijk zou het einde van het seizoen nog voor vreugde zorgen in Lyon. De club pakte dat jaar zijn tweede titel op rij. In 2008 werd de zevende landstitel op een rij geclaimd, voorlopig de laatste voor de Zuid-Franse club.

Bekijk hieronder het pareltje van Sonny Anderson:

Krijg je niet genoeg van onze rubriek One day, one goal? Lees dan ook over Ronaldinho’s masterclass tegen Chelsea in 2005.


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top