One day, one goal: Mario Balotelli schiet Duitse doel aan flarden

Voetbal | Sommige doelpunten worden jaren na datum nog uitgebreid besproken, omwille van de schoonheid van uitvoering, de wedstrijdomstandigheden of de iconische viering. In de halve finale tussen Italië en Duitsland op Euro 2012 kwamen al deze ingrediënten samen in de kanonskogel van Mario Balotelli.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Loopt er op de voetbalvelden wereldwijd iemand rond die nog gekker is dan Mario Balotelli? De ondertussen reeds 29-jarige Italiaanse aanvaller met Ghanese roots toonde zich in zijn nog lopende carrière steevast een doorn in het oog van trainers en ploegmaats, maar zijn intrinsieke voetbalkwaliteiten staan buiten kijf.

Als jonge speler bij Inter Milaan en Manchester City wisselt hij klasseflitsen af met complete wanprestaties, maar toch twijfelt bondscoach Cesare Prandelli geen seconde om de eerste zwarte speler in de Squadra Azzurra op Euro 2012 te koppelen aan Antonio Cassano. Na gelijke spelen tegen Spanje en Kroatië loodst het aanvalsduo de Italianen voorbij Ierland in de derde groepswedstrijd, waarna Engeland na strafschoppen huiswaarts wordt gestuurd. In de halve finales wacht een ontmoeting met het Duitsland van Joachim Löw, dat tot dan toe door het toernooi stoomt.

Super Mario schiet Duitse hoop aan flarden

Op 28 juni 2012 treffen beide Europese grootmachten elkaar in Warschau voor een partij die de geschiedenisboeken zou ingaan. 55.540 toeschouwers zijn getuige hoe het Italiaanse woelwater Balotelli na een sublieme vooractie van spitsbroeder Cassano na 20 minuten boven Holger Badstuber uittorent en de 0-1 tegen de netten kopt.

De Duitsers proberen daarna tegen te prikken, maar in minuut 36 kan Ricardo Montolivo rustig draven op het middenveld. Vanuit een ooghoek ziet hij Super Mario in de diepte lopen. Bayern-routinier Philippe Lahm schat de bal volledig verkeerd in, waardoor de Manchester City-aanvaller naar doel kan doorstomen. Op de rand van de zestien neemt de spits de bal op de slof en die verdwijnt staalhard tegen de netten, voorbij een kansloze Manuel Neuer.

"De scheidsrechter gaf me een gele kaart uit pure jaloezie"

Na zijn exploot volgt misschien wel een nog legendarischere viering. Balotelli ontdoet zich van zijn shirt en laat in een ware bodybuilderpose de toeschouwers in het stadion en in alle Europese huiskamers genieten van zijn blote bast. Een iconische viering waarvoor scheidsrechter Stéphane Lannoy hem trakteert op een gele kaart. Balotelli zelf kan er achteraf wel om lachen. "De scheidsrechter zag mijn lichaam en gaf me uit pure jaloezie een gele kaart", aldus Super Mario, die doodleuk een standbeeld van zichzelf bestelde.

De late tegentreffer op penalty van Mesut Özil is daarna niet meer dan een voetnoot. Dankzij een ijzersterke Gianluigi Buffon en een fenomenale Balotelli plaatst Italië zich voor de finale van het EK in Polen en Oekraïne. Daarin blijkt het Spaanse tiki takavoetbal toch enkele maatjes te groot en de Italianen druipen na een kansloze wedstrijd (eindstand 4-0) ontgoocheld af.

Voor Balotelli zelf gaat het daarna ook snel bergafwaarts. De ploegen volgen elkaar in alsmaar sneller tempo op en de fratsen nemen alsmaar meer de bovenhand op zijn intrinsieke talent. Ook de Squadra Azzurra beroept zich alsmaar minder op de diensten van haar flamboyante spits, die momenteel de aanvalslinie draagt van Brescia, de hekkensluiter in de Serie A. Zonde, want mits een gezonde dosis hersenen was Super Mario vast en zeker voortbestemd voor een topcarrière.

Geniet hieronder van de kanonskogel en iconische viering van Super Mario:

Fan van onze reeks over iconische doelpunten? Lees dan ook het relaas van Michael Owen die de Argentijnse defensie een verkoudheid bezorgt!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top