One day, one goal: Wilmots smeert Frankrijk zeldzame thuisnederlaag aan

Sport | België tegen Frankrijk, het zorgt steevast voor de nodige emoties op en naast het veld. Denken we maar aan het voorbije WK, waar de Fransen onze Rode Duivels uit de finale hielden. In een vriendschappelijk duel in 2002 waren de rollen omgekeerd, met dank aan Marc Wilmots.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 18 mei 2002, vlak voor het WK voetbal in Japan en Zuid-Korea, oefenen België en Frankrijk tegen elkaar als ultieme voorbereiding op het wereldkampioenschap. De Fransen hebben de eer hoog te houden. Les Bleus zijn immers de regerende wereldkampioen en tevens de Europese kampioen. België plaatste zich eind 2001 voor het WK na barragematchen tegen Tsjechië.

De aanloop naar en het WK zelf verlopen grimmig voor de Rode Duivels. Een deel van de spelersgroep is geen fan van bondscoach Robert Waseige. Ook de pers houdt er geen vriendschappelijke relatie op na met de voor kritiek gevoelige Waseige. Eén man steunt hem echter door dik en dun: aanvoerder Marc Wilmots. Die wil op het WK 2002 nog één keer knallen om daarna de fakkel bij de Rode Duivels door te geven aan een volgende generatie.

Ferme lel

Het Stade de France vormt het decor voor de 69ste interland tussen Frankrijk en België. Geen Zinédine Zidane die dag tussen de lijnen, de Fransen rekenen onder meer op  Youri Djorkaeff en David Trézéguet voor de goals. Bij de Belgen staan naast Wilmots ook nog Gert Verheyen, Bart Goor en Mbo Mpenza in de aanvalslinie.

De Rode Duivels zouden die dag voor een daverende verrassing zorgen en met 1-2 winnen. Na elf minuten kopt Glen De Boeck de 0-1 tegen de touwen. Frankrijk kan echter vlak voor rust tegenscoren via een eigen doelpunt van Timmy Simons. De tweede helft lijkt een maat voor niets te worden. Iedereen zou genoegen nemen met een gelijkspel, behalve Wilmots. Op aangeven van Verheyen knalt hij in de 91ste minuut de winning goal binnen. Commentator van dienst die dag, Sporza-anker Eddy Demarez, spreekt van “een ferme lel”.

Het was voor het eerst sinds 21 jaar dat de Belgen een uitwedstrijd tegen Frankrijk wisten te winnen. Bovendien was het de tweede nederlaag die de Fransen in het Stade de France leden. Rusland was tot dusver de enige ploeg die de Europees- en wereldkampioen in het prestigieuze stadion wist te verslaan. Het betrof de EK-kwalificatiewedstrijd op 5 juni 1999, toen de Russen met 2-3 zegevierden.

Belgische natie woest op Prendergast

De zege van de Belgen zou een voorbode zijn op een desastreus WK voor de Fransen. In een groep met Senegal, Denemarken en Uruguay sprokkelt Frankrijk amper 1 punt en scoort het geen enkele goal. De vroege uitschakeling betekent meteen ook de slechtste prestatie ooit van Frankrijk op een WK.

Het WK-verhaal van de Belgen duurt een tikkeltje langer. De Rode Duivels overleven de groepsfase met Japan, Tunesië en Rusland. Maar in de achtste finales wordt België uitgeschakeld door de latere wereldkampioen Brazilië. Het is een van de wedstrijden waar we als Belgisch voetballiefhebber nog steeds met een zure nasmaak over durven praten.

Ene Peter Prendergast keurde namelijk de openingsgoal van Wilmots af om een nog steeds onbekende reden. Het laatste kunststukje van de Belgische aanvoerder eindigde zo in mineur. België zou zich 12 jaar lang niet meer kunnen plaatsen voor een landentoernooi tot, jawel, Wilmots bondscoach wordt van de Rode Duivels.

One day, one goal is een dagelijkse rubriek op Proximus Pickx. Lees hier ons vorige verhaal van Grafite bij Wolfsburg.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top