One day, one goal: de soepele omhaal van cultheld Crouch

Premier League | Peter Crouch is zo’n figuur die in het voetbal een cultstatus verkreeg door zijn stijl en verdiensten in belangrijke matchen. De houterig en slungelig ogende bonenstaak wisselde doorheen zijn carrière van werkgever als van ondergoed, maar de ex-international veroverde voor eeuwig een plaats in de harten van club en fans op een septemberavond in 2006, toen gehuld in het shirt van Liverpool.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tottenham, Queens Park Rangers, Portsmouth, Aston Villa, Southampton: Peter Crouch was bij zijn aankomst in Liverpool in 2005 nog maar 24 lentes jong, maar zijn parcours oogde toen al lang en hobbelig. Zijn miljoenentransfer van Southampton naar The Reds luidde het begin van zijn hoogdagen in: de boomlange en immer over de bal gebogen spits zou van 2005 tot en met 2010 42 interlands spelen met het Engels nationaal elftal, waarin hij 22 keer raak trof. Onder dak bij Liverpool zou Crouch de komende drie jaar twee trofeeën pakken: de FA Cup en de FA Community Shield.
 
Crouchie maakte zich onsterfelijk bij het Britse – en bij uitbreiding wereldwijde – voetbalpubliek in 2006, tijdens de vriendschappelijke WK-voorbereidingswedstrijd tegen Jamaica. Hij miste eerder in de match een strafschop, maar leidde Engeland desalniettemin naar een glansrijke 6-0 overwinning met een hattrick. 70.000 fans waren getuige van zijn bizarre ‘robotdans’, waarmee hij de derde goal vierde. De houterige reus voerde een memorabele choreografie uit die hem nog lang zou achtervolgen.

Wat hem ook nog lang zou heugen, zijn de vroege avonduren van 27 september 2006. In de groepsfase van de Champions League kruiste Liverpool in eigen huis de degens met het taaie Galatasaray. De andere tegenstanders in poule C waren PSV en Bordeaux. Een eitje, dachten The Reds, die zich al opmaakten voor de knock-outs.

Schijn bedriegt

De buit was echter verre van binnen. Hoogmoed komt voor de val, en vallen komt in Liverpool nog harder aan dan elders. De Engelse grootmacht verslikte zich op de eerste speeldag in PSV: in Eindhoven kwamen de troepen van Rafael Benitez niet verder dan een scoreloos gelijkspel, waarna gemor opsteeg uit de tribunes. Twee weken later waren de fiere Reds erop gebrand om hun uitschuiver op eigen grond recht te zetten.
 
En met Liverpool bedoelen we vooral de matchwinnaar en absolute uitblinker die avond: Peter Crouch. De spits volleerde na 9 minuten al een bal tegen de netten, even later kopte Luis Garcia de 2-0 binnen. Na de pauze tekende Crouch voor een doelpunt dat de wereld zou rondgaan: een feilloos uitgevoerde omhaal die vriend en vijand met stomheid sloeg. Crouchie stond niet te boek als de meest lenige voetballer – zijn stijl oogt slungelig en houterig – maar dit doelpunt bewees dat schijn bedriegt: er school wel degelijk enige souplesse in dat lange, ranke lijf van hem. De rake omhaal was de kroon op zijn gala-avond.
 
Twee kopbalgoals van de Turkse invaller Umit Karan zorgden daarna nog voor een spannend slot, maar Liverpool hield de voorsprong vast. The Reds zouden hun groep uiteindelijk winnen voor PSV, waarna ze onder meer Barcelona en Chelsea uitschakelden in de knock-outfase. Hun wonderlijke Champions League-seizoen eindigde in de finale, met een 2-1 nederlaag tegen AC Milan. Na zijn glansrijke passage bij Liverpool zou Crouch nog het mooie weer maken bij Tottenham en Stoke City.

Bekijk de memorabele treffer van Peter Crouch:
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top