Slapende reuzen: het Auxerre van karaktercoach Guy Roux

Ligue 1 | AJ Auxerre mag misschien niet de grootste prijzenkast hebben in de geschiedenis van het Franse voetbal, Auxerre behoort wel tot een van de oudste clubs van het land. Tegenwoordig vertoeft de ploeg in de Ligue 2, maar ooit maakte Auxerre naam en faam onder de iconische coach Guy Roux.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vier Franse bekers en één landstitel. Aanschouw het palmares van het intussen 115-jaar oude Auxerre. Hoewel de club al een lange staat van dienst heeft, begon het team pas in de Ligue 1 mee te draaien vanaf het jaar 1980.

Het was Abbé Ernest Deschamps die de club uit de grond stampte (het stadion van de club is nog steeds naar hem vernoemd, red.). In het seizoen 1917-1918 zou Auxerre als een van de stichtende leden deelnemen aan de allereerste Coupe de France. Pas 43 jaar later zou een nieuw tijdperk ingeluid worden. Na de dood van Deschamps kwam Jean Garnault aan de knoppen van de club te zitten en besliste in 1961 om Guy Roux aan te duiden als speler-coach.

Eerste amateurclub in finale Coupe de France

Amper 23 jaar is Roux dan en er wacht hem een zware taak om de club te laten groeien. Na iets meer dan tien jaar slaagt hij er echter in om de club naar de tweede divisie te krijgen. Op 17 augustus 1974 trapt Auxerre zijn eerste wedstrijd in de tweede afdeling af.

Auxerre zou in het seizoen 1978-1979 voor een primeur zorgen. Als eerste amateurclub wist het de finale van de Coupe de France te bereiken. Onderweg wist Auxerre onder meer Lille en Strasbourg uit te schakelen. Nantes wordt in de finale tot het uiterste gedwongen, pas in de verlengingen kraken Les Auxerrois. Maar redenen tot feesten genoeg bij Auxerre, want het jaar erop pakt het team zijn ticket voor de hoogste afdeling in Frankrijk.

In dat eerste seizoen op het hoogste toneel pakt Auxerre meteen wraak op Nantes door de onderlinge confrontatie te winnen in het Marcel Saupin-stadion van Nantes. Een prestatie die mocht gezien worden, gezien het feit dat Nantes al vijf jaar lang en 92 wedstrijden in totaal niet meer had verloren thuis. Tot de grotere namen van die tijd behoren onder meer de Pool Andrzej Szarmach en de Fransman Patrice Garande. Later zou ene Enzo Scifo zijn intrede maken bij Auxerre.

Glorierijke jaren 90

De jaren 90 waren de grand cru voor Les Auxerrois. Europees worden mooie successen geboekt, zoals een halve finale in de UEFA Cup van 1993, een kwartfinale in de Europacup II in 1995, Champions League-voetbal in 1997 en een eindzege in de Intertoto Cup van datzelfde jaar. In eigen land wint Auxerre voor het eerst de beker in 1994. Twee jaar later pakt het de dubbel.

Begin jaren 2000 kent de ploeg opnieuw een opflakkering. Rekenend op het trio Cissé – Mexès – Boumsong pakt Auxerre zijn derde beker en mag het opnieuw de Champions League in. In 2005 volgt het laatste succes met opnieuw winst in de Coupe de France. Het zou het laatste kunststukje worden van Guy Roux, die na 40 jaar loyale dienst ervoor kiest om op pensioen te gaan.

In 2010 proeft Auxerre een laatste keer van Champions League-voetbal, maar daarna valt het team snel de dieperik in. Amper twee jaar later degradeert Auxerre en sindsdien keerde het niet meer terug op het hoogste niveau. Nieuwe investeerders, de Chinese groep ORG Packaging, proberen opnieuw schwung in de club te krijgen. Het blijft echter wachten om Auxerre ooit nog op het hoogste toneel te zien in Frankrijk.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top