One day, one goal: Hak van God verbant jarenoude vloek

Sport | Sommige doelpunten gaan jaren na datum nog vlot over de tongen, omwille van de schoonheid van de uitvoering, het onverwachte moment of de perfecte timing. Maar soms is het net een sublieme assist die een doelpunt maakt of kraakt. Zo ook op een koude januariavond in Riazor, waar Guti op magistrale wijze Los Blancos bevrijdt van een jarenlange banvloek.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een sterrenteam zoals het Real Madrid in de jaren 2000 op de mat kon brengen, moet in staat geacht worden altijd en overal met de overwinning aan de haal te gaan. Een club uit het noordwesten van Spanje blijkt echter lange tijd het zwarte beest voor Los Galacticos: Deportivo La Coruña.

In 2010 moet Real winnen om eningzins in het spoor te kunnen blijven van de fiere leider FC Barcelona. Maar, de laatste overwinning in Riazor dateert van maar liefst 19 jaar geleden op 2 november 1991. Sindsdien kwamen de trotse troepen uit de hoofdstad niet verder dan 5 draws in Galicië. Een banvloek als het ware.

Goddelijke Guti breekt de ban

Op een kille januariavond in 2010 willen de troepen van José Mourinho de vloek voor eens en voor altijd van zich afspelen. Dat dient dan wel te gebeuren zonder Cristiano Ronaldo, die door een schorsing vanop de tribune moet toekijken. Maar zoals wel vaker zou blijken, speelt Real die avond meer als een team zonder de Portugese superster, met een vaak onderschatte José María Gutiérrez Hernández, kortweg Guti, als uitblinker.

Na een vroeg doelpunt van Esteban Granero zitten Raul, Sergio Ramos en co al vroeg in een zetel. In de veertigste minuut volgt na een balrecuperatie door vast sluitstuk Iker Casillas een snelle counter. Via Karim Benzema wordt Kaka vrijgespeeld, die op zijn beurt Guti helemaal alleen afzondert voor de doelman.

Normaliter heeft de speler in kwestie dan drie keuzes: de doelman rechts of links proberen te verschalken of hem trachten te lobben. Maar de geniale Guti, wiens talent wat ondergesneeuwd werd door de talloze sterren die voorzitter Florentino Perez binnenhaalde, besluit op dat moment dat er ook nog een vierde optie tot de mogelijkheden behoort. Terwijl iedereen, met inbegrip van de Deportivo-defensie een schot verwacht, kiest het kind van het huis voor een subtiele hakbal/aflegger met zijn linker. Keeper Dani Aranzubia en zijn defensie worden helemaal het bos ingestuurd en een inlopende Karim Benzema heeft de hoek maar voor het uitkiezen: 0-2 en boeken toe voor de thuisploeg.

Een late strafschop van Riki en een tweede van de Franse goalgetter leggen de definitieve eindstand vast. Voor het eerst in 19 jaar trekken Los Merengues aan het langste eind in Riazor en dat hebben ze in grote mate te danken aan een man: Guti. De volgende dag reageert de Spaanse voetbalpers lyrisch en wordt de hakbal van de Spanjaard omgedoopt tot "de hak van God".

Niet aan zijn proefstuk toe

Misschien had Dani Aranzubia niet goed opgelet tijdens de voorbeschouwing, maar Guti had zijn geniale talent vier jaar eerder al eens laten bewonderen. In 2006 nemen de Galacticos vlot de maat van Sevilla, maar is het opnieuw de blonde Spanjaard die nadien over de tongen gaat. Op zo'n 20 meter van doel krijgt hij de geniale ingeving om een hakbal te versturen naar de volledig vrijstaande Zinédine Zidane. Met één tik schakelt de koning van de geniale assists de voltallige defensie uit, waarna Zizou kurkdroog binnenknalt.

Op het einde van het seizoen 2009-2010 zou de technisch vaardige middenvelder na 15 seizoenen en 542 wedstrijden in het maagdelijk witte shirt van Los Blancos de deur van Santiago Bernabeu achter zich dichtrekken. Ondanks zijn geniale momenten is hij er nooit echt in geslaagd om het etiket van eeuwig talent van zich af te schudden. Daar staken de vele miljoenenaankopen van Perez en zijn eigen nonchalance te vaak een stokje voor. Toch schonk het jeugdproduct ons talloze asissts om duimen en vingers bij af te likken.

Geniet hieronder van een aantal fenomenale assists van Guti, waaronder die tegen Sevilla en Deportivo:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top