Het seizoen van de bevestiging voor Kevin De Bruyne in Genk

Sport | Alvorens te schitteren in Europa, etaleerde Kevin De Bruyne van 2008 tot 2012 zijn voetbalkunsten onder dak bij Racing Genk. De spelverdeler besloot een jaar langer in de Jupiler Pro League te voetballen voor de landskampioen van 2011, want hij wou de club van zijn hart een laatste dienst bewijzen in het kampioenenbal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een titelwinst weegt van oudsher op het seizoensbegin van Racing Genk. Aan de vooravond van het seizoen 2011-2012 hadden de Limburgers een ongelooflijk jaar achter de rug. Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne, Jelle Vossen en anderen domineerden het integrale kampioenschap en drukten hun stempel op de play-offs. Even leek Standard aan een remontada bezig, maar Genk kraakte niet en mocht op de laatste speeldag de beker in de lucht hijsen.
 
Tijdens de zomermercato zag Racing Genk groeibriljant Thibaut Courtois naar Chelsea vertrekken. Een maand later kon ook succestrainer Franky Vercauteren niet weerstaan aan de lucratieve lokroep van woestijnclub Al Jazira. Heel Genk besefte dat ook de 21-jarige sterbelofte Kevin De Bruyne zijn vleugels wou uitspreiden en niet lang meer in zijn thuisnest te houden viel. 

Chelsea klopt aan

Alsof het vertrek van twee steunpilaren nog niet volstond, moest Genk een nieuwe opdoffer incasseren in het wedstrijdslot tegen Lierse op 6 augustus 2011. De Bruyne liep een voetblessure op en zou vijf competitiewedstrijden out zijn. Nog erger was dat de aanvallende middenvelder de barragematch in de Champions League tegen het Israëlische Maccaba Haifa aan zich moest laten voorbijgaan. Gelukkig klaarden de Limburgers de klus ook zonder hun goudhaantje, al waren daar wel verlengingen en strafschoppen voor nodig.
 
Racing Genk zou gedurende die Europese campagne ongeslagen blijven in eigen huis, dankzij drie gelijke spelen. De Limburgers moesten wel een massa doelpunten slikken op de grasmat van Chelsea (5-0) en Valencia (7-0). Aan KDB zal het niet gelegen hebben: hij charmeerde de talentenjagers van de Blues met zijn spelinzicht en technisch vernuft.
 
Enkele dagen voor zijn transfer naar Chelsea, dat hem meteen uitleende aan Racing Genk, wou de geboren Drongenaar tonen dat hij zich nog tot het einde van het seizoen met hart en ziel zou inzetten voor Genk. In de Cristal Arena spreidde hij zijn klasse tentoon tegen OHL. De troepen van Mario Been draaiden de Leuvenaren met 5-0 door de gehaktmolen, waaronder een tweeklapper van De Bruyne.

Een nieuwe Europese kwalificatie

In de laatste rechte lijn naar de finish zou KDB nog meermaals beslissend zijn voor Racing Genk. Zijn bijdrage aan de derde plaats en het gekoppelde Europa League-ticket van de Limburgers was groot. De Rode Duivel kon evenwel geen eervol afscheid nemen van het Genkse publiek door een teenblessure die hem de laatste vier wedstrijden van de play-offs zou kosten.
 
In de daaropvolgende jaren zouden de Limburgse fans de exploten van hun godenkind met argusogen volgen. De Bruyne zou bij Chelsea, Werder Bremen, Wolfsburg, Manchester City en de Rode Duivels telkens uitgroeien tot één van de sterkhouders.
 
Je kan KDB op je tv-scherm aan het werk zien in de Champions League voor de Citizens via Proximus Sports 1. Ook de match Genk-OHL, betwist enkele dagen voor De Bruynes overstap naar Chelsea, is te bekijken op dezelfde zender. Die wedstrijd zal tevens integraal te volgen zijn op de Facebookpagina van Proximus Sports.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top