Weekly portait: focus op Simone Biles
Heb je reeds gehoord van de #handstandchallenge? Wanneer meervoudig olympisch en wereldkampioene turnen Simone Biles zich aan de uitdaging waagde, veroverde ze in een klap het internet. Tijd voor een profielschets van de Amerikaanse topgymnaste.
Door Pickx

Deel dit nieuws
Simone Arianne Biles ziet op 14 maart 1997 het levenslicht in Columbus, Ohio in de Verenigde Staten. De Amerikaanse met roots in Belize brengt haar eerste levensjaren door in weeshuizen, omdat haar moeder niet in staat is om voor haar en haar broer en zussen te zorgen. In 2000 adopteert haar grootvader aan moederszijde Ron Biles de jonge Simone, samen met haar zus Adria. Nog eens drie jaar later zet ze haar eerste stapjes als gymnaste, het begin van een topcarrière.
17 jaar later, op haar 23ste, heeft het kleine opdondertje (1,42 meter) het geschopt tot misschien wel de grootste gymnaste die de wereld ooit heeft mogen aanschouwen. In tegenstelling tot haar voorgangsters, blinkt Biles uit op bijna alle onderdelen, wat haar maar liefst 4 gouden medailles op de Olympische Spelen in Rio oplevert. Daarnaast heeft ze ook onder meer 5 wereldtitels all-round en 19 gouden medailles op alle WK’s samen op haar schouw staan. Gelukkig voor onze landgenote Nina Derwael is de balk met de ongelijke leggers het enige onderdeel waar de topgymnaste nog geen gouden medaille te pakken kreeg.
Sprongen naar haar genoemd
Een kenmerk dat de grote gymnastes onderscheidt van hun concurrentes is de mate van creativiteit die ze aan de dag kunnen leggen. Hun prestaties worden namelijk gequoteerd met behulp van een 'Code of Points', waarin netjes opgelijst staat welke moeilijkheid toegekend wordt aan welke prestatie. Deze moeilijkheid wordt dan gecombineerd met de punten voor uitvoering om een totaalscore te bekomen.
Indien atletes echter een oefening vertonen die niet in dat lijvig boek vermeld staat, dan moet de jury een nieuwe moeilijkheidsscore bedenken en wordt die routine vernoemd naar de atlete die ze voor het eerst uitvoerde op een groot toernooi. Zo kennen we allemaal bijvoorbeeld de Yurchenko, de Comaneci salto en de Derwael-Fenton, vernoemd naar Nina Derwael.
Simone Biles heeft maar liefst 4 elementen op haar naam staan: 2 op de grond– haar favoriete onderdeel, 1 op de sprong en 1 op de evenwichtsbalk. Bovendien staan ze telkens te boek als de moeilijkste oefeningen die op dat toestel geturnd kunnen worden.
Geniet hieronder bijvoorbeeld van een dubbele gestrekte achterwaartse salto, met een halve draai, ofte de Biles in het turnjargon:

Slachtoffer Larry Nassar
Dat haar turncarrière echter niet louter over rozen loopt, wordt duidelijk wanneer The Indianapolis Star in september 2016 uitpakt met wat zou uitgroeien tot een van de grootste misbruikschandalen in de geschiedenis van de sport. De Amerikaanse teamarts Larry Nassar zou gedurende 14 jaar meer dan 100 vrouwelijke gymnastes aangerand en misbruikt hebben.
Onder hen verschillende topatletes, zoals McKayla Maroney, Kyla Ross en Simone Biles. De Amerikaanse topatlete woont de rechtszaak tegen haar voormalige teamarts niet bij, omdat ze “er emotioneel niet klaar voor is om hem terug te zien”. Nassar krijgt een celstraf van 40 tot 175 jaar en Biles ontvangt samen met haar getroffen collega’s de Arthur Ashe Courage Award. Als eerbetoon voor de vele slachtoffers van Nassar verschijnt ze in 2018 in een zelf ontworpen groenblauw turnpakje op de Amerikaanse kampioenschappen – de kleur van slachtoffers van seksueel misbruik – waarmee ze al haar concurrentes van de mat turnt. Van een statement gesproken!
Simone Biles is een fenomeen. Het is nu al likkebaardend uitkijken naar de Olympische Spelen van 2021!

Meest gelezen
-
1
Sport
De sportkalender met Pickx Sports
-
2
UEFA Champions League
FC Barcelona kan zich om deze reden geen misstap veroorloven tegen FC Porto
-
3
Basketbal
Tickets voor olympisch kwalificatie basketbaltoernooi zijn vanaf woensdag te koop
-
4
Jupiler Pro League
KRC Genk start met bouw van nieuw oefencomplex: "Moet het mooiste van België worden"
-
5
Nieuws
Geen PDC WK darts voor Brian Raman, Ronny Huybrechts en Robbie Knops
Lees meer over Sport
-
Van Boom tot Flamanville, een eivol veldritweekend
Het eerste weekend van december staat helemaal in het kader van het veldrijden, want er vinden ritten plaats in de Superprestige in Boom en in de UCI Wereldbeker in het Franse Flamanville. Het worden ritten om de tanden op stuk te bijten.
-
Toumani Camara en Portland winnen van Indiana
Toumani Camara en de Portland Trail Blazers hebben maandag een 110-114 zege geboekt tegen de Indiana Pacers in de NBA.
-
De sportkalender met Pickx Sports
Dankzij de tv-optie Pickx Sports kan je live genieten van de beste Belgische en internationale sportcompetities via de zenders Pickx+ Sports, Pickx+, Eleven Sports, Eurosport 2 en MotorvisionTV.
-
Brecel, Evenepoel of Swings Sportman van het Jaar, Hendrickx, Kopecky of Meesseman Sportvrouw
Wereldkampioen snooker Luca Brecel, wielrenner Remco Evenepoel en schaatser Bart Swings maken nog kans op de trofee van Sportman van het Jaar. Bij de vrouwen gaat het tussen kunstschaatsster Loena Hendrickx, (baan)wielrenster Lotte Kopecky en basketbalster Emma Meesseman. Dat maakte Sportspress, de Belgische Beroepsbond van Sportjournalisten, dinsdagochtend bekend.
-
Dylan De Belder duikt weer op bij Deinze: "Wilde me van m'n beste kant laten zien na enkele moeilijke maanden"
SK Deinze won zaterdag met 0-1 op het veld van Francs Borains en mag zich zo - samen met Beerschot - dé winnaar van het weekend noemen. Meteen een mooie binnenkomer voor kersvers T1 Hans Somers; al moest de nieuwe coach van de Tigers op de ladder van gelukzaligheid toch zeker nog één iemand laten voorgaan.
-
FC Barcelona kan zich om deze reden geen misstap veroorloven tegen FC Porto
In de UEFA Champions League nadert de groepsfase stilaan zijn einde. De vijfde speeldag staat op het programma. Voor een aantal ploegen is dat een zeer belangrijke speeldag. Zo is er onder meer het belangrijke duel tussen FC Barcelona en FC Porto.
-
Antwerp probeert in Hamburg tegen Shakhtar waterkans op EL-overwintering gaaf te houden
Antwerp probeert straks (18u45) in Hamburg tegen Shakhtar Donetsk, op de vijfde speeldag in groep H, zijn eerste punten te pakken in de Champions League. De Belgische kampioen heeft nog slechts een waterkans op een Europese lente (in de Europa League).
-
Mathieu van der Poel en Demi Vollering zijn wielrenners van het jaar in Nederland
Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) en Demi Vollering (SD Worx) zijn maandag uitgeroepen tot wielrenners van het jaar in Nederland. De 28-jarige Van der Poel werd in 2023 wereldkampioen in het veld en op de weg. Vollering, 27 jaar, won onder meer de Tour de France Femmes.
-
Ives Serneels voor het tweeluik in de Nations League : "Alles is nog mogelijk in onze groep"
Met nog twee wedstrijden voor de boeg - vrijdag in Leuven tegen Schotland en volgende week dinsdag in Tilburg tegen Nederland - zijn de Red Flames met 7 punten tweede in groep 1 van de Nations League, achter Nederland (9), maar voor Engeland (6) en Schotland (1). "Alles is nog mogelijk in onze groep", blikte bondscoach Ives Serneels maandag in Tubeke vooruit.
-
Van den Bergh start tegen Slevin of Hempel op het WK darts, Huybrechts tegen Veenstra of Robb
Dimitri Van den Bergh (PDC-15), als vijftiende reekshoofd vrij in de eerste ronde, start het wereldkampioenschap darts tegen de winnaar van een duel tussen de Ier Dylan Slevin (PDC-88) en de Duitser Florian Hempel (PDC-59). Voor Kim Huybrechts (PDC-31) kwam maandag bij de door dartlegendes Phil Taylor en Dennis Priestley uitgevoerde loting de winnaar van een partij tussen de Nederlander Richard Veenstra (PDC-79) en de Nieuw-Zeelander Ben Robb (geen ranking) uit de bus.
-
Elke Vanhoof zet alles op alles voor derde olympische deelname
Vaandeldraagster van het Belgisch BMX'en Elke Vanhoof (31) mikt ondanks een moeilijk jaar op een derde deelname aan de Olympische Spelen. Daarvoor heeft ze de Franse topcoach Mickaël Violain onder de arm genomen, zei de Kempense maandag op het Road to Paris Event van Belgian Cycling in Brussel.
-
Geen PDC WK darts voor Brian Raman, Ronny Huybrechts en Robbie Knops
Brian Raman (PDC-82), Ronny Huybrechts (PDC-127) en Robbie Knops (PDC-135) hebben zich maandag in Barnsley niet voor het wereldkampioenschap darts kunnen plaatsen. De drie kregen een laatste kans in de Tour Card Holder Qualifier, waarin 61 darters naar de laatste vier startbewijzen hengelden, maar Raman en Knops gingen er in de eerste ronde uit, Huybrechts in de tweede.
-
Lotte Kopecky: "Olympische medaille zou carrière extra glans geven"
De Olympische Spelen zijn volgend seizoen het belangrijkste doel van Lotte Kopecky (28). Zoals de kaarten nu liggen, zal ze in Parijs focussen op de wegrit en het omnium. "Een olympische medaille zou mijn carrière extra glans geven", vertelde Kopecky maandag op het Road to Paris Event van Belgian Cycling in Brussel.
-
Tickets voor olympisch kwalificatie basketbaltoernooi zijn vanaf woensdag te koop
De tickets voor de wedstrijden van de Belgian Cats op het olympisch kwalificatietoernooi in het Sportpaleis in Antwerpen (8-11 februari) zijn vanaf woensdag te koop. Dat meldde de Belgische basketbalfederatie maandag. De bond hoopt op een toeschouwersrecord.
-
Sven Vanthourenhout heeft longlist van 15 renners opgesteld voor de OS 2024
Binnen exact acht maanden staat de tijdrit op het programma tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Wout van Aert en Remco Evenepoel lijken zekerheden in de vierkoppige selectie van bondscoach Sven Vanthourenhout voor de wegrit van 3 augustus. Vanthourenhout heeft een longlist van 15 renners opgesteld, zo verklaarde hij maandag op het Road to Paris Event van Belgian Cycling in Brussel.
-
De Champions Club | De kansen voor Real Madrid
-
Mandela Keita reist met Antwerp mee naar Hamburg voor duel tegen Shakhtar
Antwerp lijkt dinsdag in de vijfde groepswedstrijd in de Champions League tegen Shakhtar Donetsk opnieuw te kunnen rekenen op Mandela Keita. De 21-jarige middenvelder stapte maandag mee met de rest van de spelersgroep op het vliegtuig naar Hamburg, waar de wedstrijd gespeeld zal worden. Dat bleek uit beelden die de Great Old op sociale media verspreidde.
-
Tobias Foss ruilt Jumbo-Visma voor INEOS Grenadiers
Tobias Foss trekt de deur bij Jumbo-Visma achter zich dicht en maakt vanaf volgend seizoen de overstap naar de INEOS Grenadiers. Dat heeft de Britse WorldTour-ploeg maandag gemeld.
-
AG2R start partnerschap met Decathlon, drie Belgen en Sam Bennett maken overstap
Decathlon AG2R La Mondiale, zoals het team vanaf volgend seizoen zal heten, gaat 2024 met vertrouwen tegemoet. De wielerformatie versterkt zich voor volgend jaar met heel wat renners, waarbij Gianluca Pollefliet, Dries De Bondt en Sander De Pestel.
-
KRC Genk start met bouw van nieuw oefencomplex: "Moet het mooiste van België worden"
Racing Genk heeft maandag zijn plannen voorgesteld voor de bouw van een nieuw oefencomplex, in de schaduw van de Cegeka Arena. De eerste steen zal in het najaar van 2024 worden gelegd. De vicekampioen heeft de ambitie om het meest 'state of the art' trainingscomplex van het land te bouwen. Het Limburgse transportbedrijf H.Essers verbindt zijn naam aan het complex, dat H.Essers Training Center zal gaan heten.