Weekly portrait: focus op ... Bernie Ecclestone

Sport |

Ook op zijn 89ste haalt voormalig Formule 1-opperhoofd Bernie Ecclestone nog steeds de krantenkoppen. Samen met zijn derde vrouw Fabiana Flosi verwacht hij namelijk een zoon. Aanleiding genoeg om ons eens onder te dompelen in het spectaculaire levensverhaal van de Britse miljardair.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bernie Ecclestone en de wereld van Formule 1 leken haast onafscheidelijk. Pas na een carrière van meer dan 40 jaar aan het hoofd van de koninginnenklasse van de autosport zette de excentrieke Brit een stapje opzij.

Het rags-to-riches verhaal van de visserszoon, die al op 16-jarige leeftijd de schoolbanken inruilde voor het werkveld, spreekt tot de verbeelding. Een portret.

Van onsuccesvol racepiloot tot grote baas Brabham

Ecclestone zag in 1930 het levenslicht in het nietige St Peter, niet ver van Bungay in het Britse graafschap Suffolk. Niemand kon vermoeden dat de Brit van amper 1,59 meter zou uitgroeien tot de grote man van het Formule 1-circuit.

Ecclestone zette zelf enkele pasjes in de koninginnenklasse van de autosport, al had hij al snel door dat een rol achter de schermen hem beter zou passen. Zo probeerde hij een startplaats te bemachtigen voor de Grote Prijs van Monaco in 1958 en schreef hij zich dat jaar ook in voor de race in Groot-Brittannië, maar telkens verscheen hij uiteindelijk niet aan de start.

Ook als manager van F1-piloten Stuart Lewis-Evans en Jochen Rindt scheerde hij niet meteen hoge toppen. Beide piloten kwamen trouwens tragisch om het leven tijdens een Formule 1-race.

Het is pas bij de overname van het Brabham team dat Ecclestone vaste voet aan grond krijgt in het paradepaardje van de autosport. Van eind 1971 tot 1988 stond de Brit aan het roer van de renstal, al volgden de resultaten niet meteen. Voor de eerste successen is het wachten op de vruchtbare samenwerking tussen Ecclestone en de jonge Braziliaan Nelson Piquet. Ecclestone begeleidt Piquet naar de wereldtitel in 1981 en 1983, maar twee jaar later scheiden hun wegen.

De grote man achter de commercialisering van de Formule 1

Ecclestone zal echter pas echt naam maken als de man die de commercialisering van de Formule 1 op touw zette. De meester-onderhandelaar die hij is, regelt hij met de internationale autobond FIA een contract zodat hij de televisierechten van de Grote Prijzen in handen krijgt. Op die manier loodst F1 Supremo de autosport een nieuw tijdperk binnen en begint het geld binnen te stromen - met natuurlijk een ferm deel voor Ecclestone zelf.

Ecclestone onderhandelde verschillende zogenaamde Concorde Agreements waarin de rechten en plichten van de FIA, de Formula One Group (waarvan hij aan het hoofd stond) en de Formule 1-teams stonden gestipuleerd.

Ecclestones almacht werd maar zelden ter sprake gebracht, want dat betekende haast meteen fin de carrière voor de klokkenluider. Toch kwam de excentrieke Brit meermaals in opspraak. Zo ook in 1997 wanneer hij in een politiek schandaal verzeild geraakt. New Labour met Tony Blair als frontman wou namelijk, in lijn met de Europese Unie, tabaksreclame in de autosport aan banden leggen. Op dat moment maakte de autosport echter furore dankzij de gulle giften van Marlboro en consoorten, waardoor Ecclestone hoogstpersoonlijk afdwong dat Labour van standpunt zou veranderen. Als partijdonor - er is sprake van een bedrag van 1 miljoen pond - slaagde hij erin de koers van Groot-Brittannië volledig om te gooien, ook al is de sponsering van tabaksbedrijven vandaag de dag stevig teruggeschroefd.

Uitje in de voetbalwereld

Wat velen echter niet weten, is dat Ecclestone ook een uitje maakte in de voetbalwereld. In 2007 liet de Brit een ballonnetje op in Britse media dat hij overwoog om Arsenal op te kopen. Toen dat echter niet door ging, sloeg Ecclestone de handen ineen met Flavio Briatore om Queens Park Rangers, een kleinere club uit Londen, op de kop te tikken. Vier jaar later deed Ecclestone zijn voetbalspeeltje echter al weer van de hand.

Daarnaast hoeft het in de wereld van de pitspoezen niet te verbazen dat Ecclestone zich graag wist te omringen met vrouwelijk schoon. De Brit trouwde drie keer en heeft ook drie dochters. Vorige week raakte bekend dat Ecclestone iets voor zijn 90ste verjaardag voor de vierde keer vader zal worden. En op zijn gevorderde leeftijd ziet de voormalige baas van de Formule 1 daar geen graten in. "Ik zie het verschil niet tussen 89 of 29 zijn", vertelde Ecclestone aan Press Association. "Je hebt dezelfde problemen me dunkt, dus het loopt wel los."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top