One day, one goal: Vliegende Van Persie verbaast vriend en vijand

Sport | Het coronavirus heeft momenteel veel voetbalcompetities stilgelegd. We grasduinen daarom in het rijke archief van de voetbalgeschiedenis, op zoek naar een doelpunt dat zoveel jaar later nog steeds uitvoerig besproken wordt. Vandaag: de 'Vliegende Hollander' Robin Van Persie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We schrijven vrijdag 13 juni 2014. Op een zwoele zomeravond in het Braziliaanse Salvador kijken regerend wereldkampioen Spanje en runner-up Nederland elkaar opnieuw in de ogen. Vier jaar eerder trok 'La Roja' dankzij een treffer van Barcelona-boegbeeld Andres Iniesta in de verlengingen de wereldtitel over de streep. Nu was het tijd voor revanche.

Toch ziet het er aanvankelijk niet goed uit voor Oranje. Na 27 minuten zette controlerende middenvelder Xabi Alonso de uittredende wereldkampioen en Europees kampioen van 2008 en 2012 vanop de stip op een 1-0 voorsprong. Twee minuten voor rust laat David Silva een dot van een kans liggen op de 2-0. Die misser zal de Spanjaarden die avond zuur opbreken.

Van Persie klieft door de lucht

Net voor rust lanceren de troepen van bondscoach Louis Van Gaal nog een laatste aanval. Linksback Daley Blind krijgt de bal net over de middellijn toegespeeld en spot in zijn ooghoek de loopbeweging van zijn diepe spits Robin Van Persie. Met een simpele sprint tussen linksachter Jordi Alba en centrale verdediger Sergio Ramos in, ontdoet de 30-jarige spits van Manchester United zich van zijn bewakers. Blind verstuurt een een loepzuivere hoge bal en plots staat Van Persie moederziel alleen oog in oog met Spaans sluitstuk Iker Casillas.

Het moeilijkste moet dan echter nog komen. Real Madrid-sluitstuk Casillas schat de bal helemaal verkeerd in waardoor hij ergens tussen zijn doel en de oprukkende spits staat te zwemmen. Zijn verdediging staat veel te hoog en kan onmogelijk op tijd terugkeren. Het is op dat moment dat Van Persie's bijnaam 'The Flying Dutchmen' het levenslicht ziet. In plaats van een simpele controle uit te voeren, zet de aanvoerder van Oranje met een zweefduik koers naar de bal. Hij slaagt erin de bal een boogje mee te geven, zodat die enig mooi over een verbouwereerde Casillas in doel zweeft. Een treffer die de monden doet openvallen en Oranje lanceert voor de tweede helft.

In de tweede helft lijkt het wel of de Spaanse verdediging, met kleppers als Casillas, Piqué en Ramos voorp, met knikkende knieën staat te verdedigen. Arjen Robben (2x), Stefaan De Vrij en nog eens Robin Van Persie zetten de 5-1 eindstand op het scorebord. Een vernedering voor La Roja en de Nederlanders in de zevende hemel.

Roemloze aftocht Spanje

Uiteindelijk zal uittredend wereldkampioen Spanje roemloos de aftocht blazen in de groepsfase. Daarmee komt een einde aan de hegemonie van het tiki taka dat zes jaar lang het internationale toneel beheerste. Oranje schopt het tot verbazing van velen tot de halve finales, waarin Argentinië uiteindelijk net iets te sterk blijkt. In de kleine finale zetten ze echter vlot gastland Brazilië opzij, waardoor ze als derde huiswaarts mogen keren.

Het doelpunt van Van Persie werd genomineerd voor de Puskas Awards in 2014. De kopbal van de Nederlander moest het echter afleggen tegen de volley van James Rodriguez op datzelfde WK. Zijn plaatsje in de geschiedenisboeken heeft 'de Vliegende Hollander' er alvast mee verzekerd.

Herbleef de hoogtepunten van Nederland - Spanje, met de magistrale goal van Robin Van Persie:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top