One day, one goal: Iniesta schenkt Spanje de wereldtitel

Sport | Menig voetbalcompetitie is dezer dagen stilgelegd wegens het coronavirus, en dat biedt de kans om enkele historische doelpunten uit de geschiedenis van het voetbal op te rakelen. Vandaag: de beslissende treffer van Andrés Iniesta in de WK-finale van 2010.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Spanjaarden maken vreugdesprongen, terwijl de Nederlands in tranen afdruipen. Het zijn typerende beelden voor een WK-finale: het kamp van de overwinnaars versus dat van de verliezers. Op 11 juli 2010 besliste één man over het lot van twee voetbalgekke naties. Zijn naam: Andrés Iniesta.

Een bikkelharde match

Nederland had Uruguay uit het WK gekegeld in de halve finales, met een score van 3-2. Spanje won dan weer met het kleinste verschil van Duitsland, waardoor het land voor de eerste keer ooit in een WK-finale stond. De spanning is te snijden in het Soccer City-stadion in Johannesburg, Zuid-Afrika.

Gewoonlijk komen finales wegens de gierende zenuwen traag op gang. Ook deze editie ontsnapt niet aan die trend. De openingsminuten worden vooral gekenmerkt door het harde spel van de Nederlanders. De Spanjaarden zouden zich niet laten doen en vochten terug. Maar op voetbalvlak blijven de kijkers op hun honger zitten.
 
Na rust schiet Oranje wakker. Arjen Robben versiert twee dotten van kansen, maar stuit één op één met Iker Casillas telkens op de Spaanse doelman, die in grootse doen is.

Historische dubbel

Na de reguliere speeltijd staat de brilscore nog steeds op het bord. Beide teams rapen al hun krachten bijeen voor de verlengingen. Er vallen aan beide zijden meer kansen. Oog in oog met de Nederlandse doelman Maarten Stekelenburg mist Cesc Fabregas wat een historische goal had kunnen zijn. In de 108e minuut kijkt John Heitinga tegen rood aan na een fout nabij de zestien. Zijn afwezigheid bemoeilijkt de zaak voor Nederland.
 
Nu neemt Andrés Iniesta de wedstrijd in handen. De ongedekte Spaanse draaischijf ontvangt een pass van Fabregas in de zestien. Het leer botst eenmaal, waarna de kleine Spanjaard de winning goal met veel overtuiging in de verste hoek ramt. Nederland baalt en treurt, terwijl al wat Spaans is een delirium benadert.
 
Enkele minuten later volgt de bevrijding voor Spanje, dat zich tot wereldkampioen kroont. Na de winst op het EK 2008 realiseert la Roja met de WK-titel de dubbel.

Nieuwe mislukking voor Oranje

Nederland krijgt een ijskoude douche over zich heen. Het team onder leiding van Bert van Marwijk speelde voor de derde keer in de geschiedenis van het land een WK-finale, na de verloren finales in 1974 en 1978. Maar, zoals het spreekwoord zegt, “nooit twee zonder drie”…
 
Oranje zou desondanks zoete weerwraak nemen. In de groepsfase van het WK 2014 zouden beide teams opnieuw tegenover elkaar staan. De Nederlanders hakken de onherkenbare Spanjaarden in de pan met 5-1. Een zekere Robin Van Persie zou uitblinken door de bal met een snoekduik over Casillas te lobben: een goal die in het geheugen gegrift staat.
 
Herbeleef hieronder de WK-finale 2010, met onder andere de historische goal van Andrés Iniesta.
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top